Nieuws

Rechtbank vernietigt 80 natuurvergunningen na stikstofuitspraak

De rechtbank Gelderland vernietigt tachtig natuurvergunningen vanwege de stikstofuitspraak. Het gaat vooral om vergunningen van veehouderijen. © Pixabay
ARNHEM - De rechtbank Gelderland vernietigt tachtig natuurvergunningen vanwege de stikstofuitspraak. Het gaat vooral om vergunningen van veehouderijen.
Aan de veehouderijen was met het Programma Aanpak Stikstof (PAS) een natuurvergunning verleend op grond van de Wet natuurbescherming. Met name milieuorganisaties wilden dat de vergunningen werden ingetrokken.
De Raad van State oordeelde eind mei dat het Nederlandse programma om stikstof terug te dringen te soepel was. Daardoor kwamen aanvragen van honderden projecten in Gelderland stil te leggen. Mogelijk zijn het er meer.
Tussen die meldingen bevinden zich ook veel agrarische bedrijven. Veehouders mogen hun koeien zonder een verleende vergunning niet de wei insturen.
De provincie moet nu de gevolgen van de projecten van veehouderijen opnieuw in kaart brengen. Daarnaast moet bekeken worden of de vergunningen zonder het PAS alsnog kunnen worden verleend.

18.000 projecten getroffen

Landelijk liggen er maar liefst 18.000 projecten stil vanwege de stikstofuitspraak, dat schrijft het NRC. Bronnen melden aan de krant dat dit blijkt uit een nog ongepubliceerde rondgang die in opdracht van het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit is gemaakt. Dat zijn meer projecten dan in eerste instantie werd gedacht.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!