Nieuws

Wijchens Oosterpark wordt recreatiegebied

WIJCHEN - Werkzaamheden om het natuurrijke Wijchense Oosterpark om te toveren tot recreatiegebied zijn sinds maandag begonnen. Het park wordt een perfecte combinatie van mens en natuur, vinden betrokkenen. Maar een gepland struinpad om het Wijchense Meer blijft voer voor discussie.
door Rob Haverkamp en Thomas Overdijk
Samen met bewoners ontwikkelde de gemeente plannen voor de herindeling. Er komt een trim-/hardloopbaan in het park, er komen nieuwe wandelpaden, ‘natuurlijke speelelementen, bankjes en picknicksets. Verder belooft de gemeente nieuwe bloemen te planten, een brede sloot aan te leggen en bijenhotels te installeren. De gemeente geeft aan de herindeling voor december af te ronden.
Een ‘geweldig plan’, vindt zowel de politiek als de natuurliefhebber. Volgens Vereniging Natuur en Milieu Wijchen laten de plannen goed zien hoe recreatie en natuur goed samen kunnen gaan. 
‘We vinden dit ontzettend mooi', begint Jordy Houkes van de natuurorganisatie. Maar de plannen voor het omstreden struinpad in het park blijven voer voor discussie. 'We steunen de herindeling van harte, dus dan hopen we ook dat er goed naar ons geluisterd wordt in de discussie om het pad. We blijven er alles aan doen om te voorkomen dat hij er komt.' 

'Struinpad bedreiging voor dieren'

Kernachtig Wijchen, het CDA en Wijchen Lokaal vroegen in 2018 een struinpad aan bij de provincie. Mensen kunnen dan zonder moeite een rondje om het Wijchens meer lopen. Eigenlijk zou die nieuwe route al mee worden genomen bij de huidige herindeling, maar dat werd vanwege de administratieve rompslomp te lastig.
Houkes is ecoloog en natuuradviseur voor de gemeente Wijchen. ‘Maar ik reageer nu écht als natuurliefhebber’, benadrukt hij. Tot grote teleurstelling van de natuurexpert stemde een meerderheid van de raad in met de plannen voor het struinpad. Sindsdien strijd Vereniging Natuur en Milieu Wijchen. Hoewel er overeenstemming is over de herindeling, is die strijdbijl nog niet begraven.

'Minder eendkuikentjes'

Volgens de natuurliefhebber zorgen extra voetverkeer en meer honden ervoor dat de beschermde dieren in het park vluchten. ‘Dan kunnen mensen minder genieten van de eendenkuikentjes die ze zo graag zien’, stelt hij. Verder leven er onder andere dassen, woont er een bever in het park en is er tijdens een natuuronderzoek van de organisatie in het voorjaar nog een beschermde martersoort ontdekt.
In het voorjaar van 2020 checkt de provincie of het struinpad wel aan de juiste wetten en regels voldoet. ‘Is alles oké, dan gaan we gewoon verder met onze plannen’, belooft Martijn Verharen van Kernachtig Wijchen.

'We houden rekening met bevers'

‘Zit er een bever, dan moet je daar natuurlijk rekening mee houden’, voegt collega raadslid Wouter van den Boogaard toe. ‘We willen dat dat rondje (om het meer, red.) gemaakt kan worden' Vorig jaar bouwde de gemeente op initiatief van jongeren een skatebaan in het park. Die is toen net voor de bouw verplaatst omdat hij werd gebouwd op een oversteekplaats van dassen. ‘Uiteraard houden wij ook van de natuur, maar je moet wel reëel blijven’, besluit Van den Boogaard.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!