Nieuws

Dit betaalt de Arnhemmer straks voor zijn afval

Een ondergrondse container
Het vaste deel van de afvalstoffenheffing voor een Arnhems huishouden zal rond de 155 euro liggen als volgend jaar diftar, het betalen per afvalzak, wordt ingevoerd. Daar bovenop betaal je 80 eurocent voor elke 30-literzak restafval. Deze inschatting maakt het stadsbestuur op basis van de laatste cijfers. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het vaste deel van de afvalstoffenheffing voor een Arnhems huishouden zal rond de 155 euro liggen als volgend jaar diftar, het betalen per afvalzak, wordt ingevoerd. Daar bovenop betaal je 80 eurocent voor elke 30-literzak restafval. Deze inschatting maakt het stadsbestuur op basis van de laatste cijfers.
door Huibert Veth
Door gestegen kosten vallen de tarieven voor de afvalstoffenheffing 2020 vijf procent hoger uit. Ook zonder de invoering van diftar zou dat het geval zijn. Dit wordt met name veroorzaakt door verbrandingsbelasting en het nieuwe inzamelcontract.

Duurder of goedkoper?

Of je met diftar duurder of goedkoper uit bent hangt af van je persoonlijke situatie. Het nieuwe vaste tarief voor een meerpersoonshuishouden voor 2020 zou bijvoorbeeld 260 euro zijn. Met diftar betaal je 155 euro vast en kun je dus per jaar nog 131 afvalzakken van 80 eurocent wegbrengen voordat je duurder uit bent. Dat is 2,5 zak van 30 liter per week.
Ook voor grof afval op de afvalbrengstations wil de gemeente tarieven gaan hanteren op basis van de gebrachte hoeveelheid. Hiermee wordt jaarlijks 200.000 euro aan inkomsten verwacht.

Afval-app

De gemeente is bezig met de ontwikkeling van een app die de inwoner vanaf 1 januari inzicht moet geven in de financiële consequenties van zijn afvalaanbod.
Overigens worden lang niet alle kosten voor afvalverwerking rechtstreeks aan de burger doorberekend. Voor 2020 verwacht de gemeente bijvoorbeeld 20,4 miljoen euro aan kosten kwijt te zijn, waar zij 16,8 miljoen euro aan afvalstoffenheffing verwacht op te halen. De overige 3,6 miljoen euro zal dan uit de algemene middelen moeten worden gedekt.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!