Nieuws
Corsofruit naar kliko, maar ook naar verbrandingsoven en voedselbank

TIEL - Wat kan je doen met het gebruikte fruit van een fruitcorso? Weggooien is een optie, maar je kunt het ook nog opeten. Of er warmte van maken. Dat laatste gebeurt dit jaar voor het eerst na het Fruitcorso in Tiel.
'Het restafval gaat naar een centrale in Moerdijk, waar het omgezet wordt in warmte. Dan krijgt het toch nog een soort van tweede leven', vertelt Fred Eggink van het Fruitcorso in Tiel. Maar er gebeurt steeds meer bij het fruitcorso om verspilling van groente en fruit tegen te gaan.
Bekijk de reportage (de tekst gaat verder onder de video):
Corsofruit naar kliko, maar ook naar verbrandingsoven en voedselbank
Dat is te zien in een hal in Maurik, waar de corsoclub al druk bezig is met de wagen voor dit jaar. 'De appeltjes, peertjes en banaantjes worden al op ons Zwanenmeer geplakt. Soms met een lijmpistool en soms wordt het erop geprikt', legt wagenbouwster Annet Schimmel uit.
Tekst gaat verder na de foto.
'Niks mis met het fruit'
Maar wat gebeurt er met het fruit nadat het corso is geweest? 'Dat gaat de maandag na het corso terug naar de hal. Alles wordt weer van de wagen gehaald, er is niks mis mee. De lijm trekt namelijk niet in het fruit, dus we snijden de overgebleven lijm er netjes vanaf. Daarna stoven we de appeltjes en de peertjes en daar maken we appelmoes van voor onze medewerkers.'
Maar dat is niet het enige. 'De rest wordt gekeurd door de voedselbank. Courgettes, paprika, sla en andijvie gaan dan naar de mensen die het minder hebben. Het komt dus gewoon op het bord.'
Beluister een radioreportage van verslaggeefster Vera Eisink:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!