Nieuws

Arnhems gemeentebestuur moet uit crisis komen: 'Reëel alternatief is er niet'

Gemeentehuis in Arnhem.
De Arnhemse coalitiebreuk moet gelijmd worden. Dat is het advies dat de verkenners, gedeputeerde Jan Markink (VVD) en de Amsterdamse GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink, deze maandag gaven. Een reëel alternatief is er volgens hen niet. © ANP
ARNHEM - De Arnhemse coalitiebreuk moet gelijmd worden. Dat is het advies dat de verkenners, gedeputeerde Jan Markink (VVD) en de Amsterdamse GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink, deze maandag gaven. Een reëel alternatief is er volgens hen niet.
door Huibert Veth
Markink en Groot Wassink constateren dat de ontstane breuk dieper ligt dan de inhoudelijke verschillen tussen GroenLinks en PvdA enerzijds en VVD en D66 anderzijds. Zij spreken van 'verharde en verkilde' verhoudingen, waarin elkaar weinig wordt gegund. De inhoudelijke verschillen zijn volgens de verkenners oplosbaar.

'Alternatief ontbreekt'

Er wordt geadviseerd om de samenwerking tussen de voormalig coalitiepartners te herstellen en de breuk te lijmen. Onder meer omdat een reëel alternatief ontbreekt. Oppositiepartijen zijn niet enthousiast over deelname aan een nieuwe coalitie, stellen Markink en Groot Wassink.
Opties als een minderheidscoalitie, raadsakkoord of een regenboogcoalitie zouden volgens hen niet tot een stabiel bestuur leiden en zelfs 'politiek bloedvergieten' veroorzaken. Ook zou de combinatie GroenLinks, VVD, D66 en PvdA gezien de verkiezingsuitslag en programmatische balans de meest logische zijn.
Het is nu aan de gemeenteraad wat zij met het advies van de verkenners doet. Normaal gesproken zal deze opgevolgd worden en is een lijmpoging dus de logische vervolgstap.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!