Nieuws

Water in de Rijn 'nog steeds niet zo schoon als we zouden willen'

De kwaliteit van het water in de Rijn is, ondanks maatregelen om het schoner te krijgen, niet verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Dat heeft gevolgen voor de productie van schoon drinkwater. © Google Maps
ARNHEM - De kwaliteit van het water in de Rijn is, ondanks maatregelen om het schoner te krijgen, niet verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Dat heeft gevolgen voor de productie van schoon drinkwater.
'De Rijn is nog steeds niet zo schoon als we zouden willen', meldt de vereniging van rivierwaterbedrijven RIWA-Rijn in haar jaarverslag over 2018.
Het gehalte industriële chemicaliën, geneesmiddelen, bestrijdingsmiddelen en hun afbraakproducten overschrijdt nog steeds streefwaarden van het European River Memorandum (ERM). Dat is een samenwerkingsverband om Europese rivieren schoon te houden. 'Politieke beloftes worden niet nagekomen', stelt Gerard Stroomberg, directeur van RIWA-Rijn. 
In 2000 zijn de streefwaarden vastgelegd. Vanaf toen is RIWA-Rijn de waterkwaliteit gaan meten. Vooralsnog is die niet verbeterd.

Gevolgen drinkwater

Drinkwaterbedrijven zijn afhankelijk van grondwater of van rivierwater. Drinkwater dat uit rivieren wordt gehaald, komt uit de Rijn of uit de Maas. 'Door de slechte waterkwaliteit moeten waterzuiveringsbedrijven steeds meer moeite doen om drinkwater schoon te krijgen', vertelt Stroomberg. 'Mensen hoeven zich geen zorgen te maken wanneer ze een glas kraanwater pakken. Dat water is altijd schoon.'

Zeezout en chemicaliën

Door de oprukkende verzilting vanaf de Noordzee en anderzijds de verminderde waterafvoer op de rivier richting zee, belandde er meer zeezout in de rivier. Dat zout is lastig uit het water te verwijderen. 
Industriële chemicaliën belanden vooral bovenstrooms in de Rijn, waar veel bedrijven zitten. Langs de rivier zitten ook veel grote steden, daar zijn concentraties geneesmiddelen in het water bijvoorbeeld hoger.
Volgens RIWA-Rijn heeft de droogte als gevolg van een groot neerslagtekort in 2018, laten zien hoe kwetsbaar de Rijn is.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!