Nieuws

VIDEO | Wolvenwelpjes voor het eerst goed op beeld

Beeld uit de video
De jonge wolfjes op de Veluwe zijn voor het eerst goed op camera vastgelegd. Natuurfilmer Patrick van Es wist de wolfjes vorige week voor zijn camera te krijgen. Wolfexpert Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland bevestigt aan de hand van de beelden dat het dé welpjes zijn die een paar maanden geleden voor het eerst zijn gespot op de Veluwe. © Patrick van Es
OTTERLO - De jonge wolfjes op de Veluwe zijn voor het eerst goed op camera vastgelegd. Natuurfilmer Patrick van Es wist de wolfjes vorige week voor zijn camera te krijgen. Wolfexpert Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland bevestigt aan de hand van de beelden dat het dé welpjes zijn die een paar maanden geleden voor het eerst zijn gespot op de Veluwe.
De tekst gaat verder onder de video:
Veluwse wolvenwelpjes huppelen vrolijk door het veld
'Ze groeien ontzettend snel', zegt Glenn Lelieveld. 'De wolvenwelpjes gaan nu al met hun ouders op pad om het jagen te leren en binnen een paar maanden kunnen ze dit zelfstandig.'
Toch blijven de wolfjes meestal langer bij hun ouders. 'Ze blijven nog zo'n twee jaar bij de roedel om hun jachtkunsten te verfijnen.' Baren de wolvenouders volgend jaar nieuwe welpjes, dan helpen de jongen mee met jagen om hun nieuwe broertjes en/of zusjes van eten te voorzien.

Eerste roedel in 200 jaar

De jonge dieren maken volgens Wolven in Nederland deel uit van de eerste roedel in de Benelux die in zo'n 200 jaar is vastgelegd. De welpjes zijn vermoedelijk geboren in april. Er lopen zeker drie jonge wolfjes rond op de Veluwe, maar er zijn aanwijzingen dat het er mogelijk vijf zijn. Daarnaast zijn er drie volwassen wolven.
In juni doken er al beelden van de wolfjes op. Deze waren gemaakt met een wildcam, maar het is nu voor het eerst dat er goede beelden van de welpjes gemaakt zijn.
Terreinbeheerders riepen eerder het publiek op om de dieren met rust te laten en de natuur niet te verstoren. De plek waar de filmbeelden zijn gemaakt wordt daarom niet bekendgemaakt om te voorkomen dat mensen op zoek gaan naar de wolven.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!