Nieuws

Provincie vindt vrijwel alle bezwaren tegen Arnhemse biocentrale ongegrond

De biomassacentrale stookt onder meer hout.
De provincie Gelderland heeft 157 bezwaren ontvangen tegen de voorgenomen biomassacentrale op Industrie Park Kleefsewaard in Arnhem. De provincie heeft de bezwaren bekeken en vindt dat de bezwaren vrijwel allemaal ongegrond zijn. Een commissie buigt zich eind september over de bezwaren. © Pxhere
ARNHEM - De provincie Gelderland heeft 157 bezwaren ontvangen tegen de voorgenomen biomassacentrale op Industrie Park Kleefsewaard in Arnhem. De provincie heeft de bezwaren bekeken en vindt dat de bezwaren vrijwel allemaal ongegrond zijn. Een commissie buigt zich eind september over de bezwaren.
De ingediende bezwaren gaan onder meer over verleende vergunningen en veiligheidsmaatregelen. De provincie is echter van mening dat het besluit om de biomasscentrale van afvalverwerker Veolia toe te staan is genomen 'op goede gronden en met deugdelijke motivering'.

Bezwaarmakers belanghebbend

Van de 157 bezwaarmakers zijn er maar 14 ontvankelijk verklaard. Dat wil zeggen dat de provincie erkent dat zij belanghebbende zijn. Eind september buigt de commissie zich over de bezwaren. Dan mogen de indieners hun bezwaar toelichten en zal de provincie haar verzoek om de bezwaren ongegrond te verklaren dan verdedigen.

Brandveiligheid

De provincie maakt een uitzondering voor twee bezwaren die wijzen op de brandveiligheidseisen rond de centrale. Op het ontwerp van de centrale staan geen brandveiligheidsvoorzieningen ingetekend, waar dat wel had moeten gebeuren. De provincie heeft daarover advies gevraagd aan de veiligheidsregio. Daarna worden de tekeningen aangepast.

Protest en rechtszaak

De komst van de biomassacentrale naar Arnhem roept verzet op, onder meer van Stichting Arnhems Peil. De belangenorganisatie kondigde een protestactie en rechtszaak aan.
Het Nijmeegse Mobilisation for the Environment sprak vorige week nog van een ‘substantiële kans’ van intrekking van de vergunning voor de centrale. De milieugroep streed eerder succesvol tegen het stikstofbeleid van de Nederlandse overheid.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!