Nieuws

Rechtszaak grondaffaire Barneveld van start

Voor de rechtbank in Arnhem wordt vandaag een begin gemaakt met een rechtszaak van bewoners van huizen die gebouwd zijn op mogelijk vervuilde grond van afvalverwerker Vink in Barneveld. Advocaat Pieter Huitema gaat namens de Stichting Bewonersbelangen Onderzoek Bouwgrond de rechtbank vragen om een aantal getuigen onder ede te mogen horen. © Omroep Gelderland
BARNEVELD - Voor de rechtbank in Arnhem wordt vandaag een begin gemaakt met een rechtszaak van bewoners van huizen die gebouwd zijn op mogelijk vervuilde grond van afvalverwerker Vink in Barneveld. Advocaat Pieter Huitema gaat namens de Stichting Bewonersbelangen Onderzoek Bouwgrond de rechtbank vragen om een aantal getuigen onder ede te mogen horen.
Huitema wil graag onder ede praten met het college van burgemeester en wethouders van Barneveld, voormalig verantwoordelijk gedeputeerde Conny Bieze van de provincie Gelderland en de directie van Vink. Ook wil Huitema een aantal milieudeskundigen oproepen.
Met de rechtszaak willen de bewoners van de betrokken huizen in Barneveld en omstreken kijken of de in hun ogen drie hoofdverantwoordelijken, de gemeente Barneveld, de provincie en Vink, financieel aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de gevolgen van de grondaffaire.

Onderzoeken

De toepassing van mogelijk vervuilde grond kwam vorig jaar november aan het licht. Eerst beperkte de toepassing zich tot Barneveld, maar later bleken delen van de omstreden partij grond op diverse plaatsen in Gelderland en daarbuiten te zijn gebruikt. Daarna zijn er diverse onderzoeken uitgevoerd naar het toegepaste zand met ook verschillende uitkomsten.
Het Openbaar Ministerie is inmiddels ook met een onderzoek gestart.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!