Nieuws

VIDEO | Pech onderweg voor Oosterbeekse Horsa

De Britse Horsa die de komende weken te zien is in Oosterbeek, kwam daar vrijdagnacht niet zonder problemen aan. Het zweefvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog strandde onderweg op de A28 bij Utrecht. Oorzaak: een lekke band van de vrachtwagen die het bijzondere vliegtuig vervoerde. © 112mediautrecht
UTRECHT - De Britse Horsa die de komende weken te zien is in Oosterbeek, kwam daar vrijdagnacht niet zonder problemen aan. Het zweefvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog strandde onderweg op de A28 bij Utrecht. Oorzaak: een lekke band van de vrachtwagen die het bijzondere vliegtuig vervoerde.
Een bergingsbedrijf moest eraan te pas komen om de gestrande vrachtwagen met bijzondere lading weer op weg te helpen naar Oosterbeek. Daar stonden veel vrijwilligers te wachten op de aankomst. Burgemeester Agnes Schaap van Renkum kwam ook nog een kijkje nemen.
Uiteindelijk lukte het om de vrachtwagen met de Horsa weer op pad te krijgen. Het geheel arriveerde vervolgens met enkele uren vertraging alsnog in Oosterbeek.
Bekijk de beelden (de tekst gaat verder onder de video):
Pech onderweg voor Oosterbeekse Horsa

Market Garden

In september 1944 landden Horsa's in grote aantallen op en bij de Ginkelse Heide als onderdeel van operatie Market Garden. Daarom is een exemplaar de komende tijd te zien tegenover het Airborne Museum in Oosterbeek. Daarna gaat het houten toestel naar het Oorlogsmuseum in Overloon. De Horsa's boden destijds plaats aan 25 parachutisten of materieel als jeeps.
In september staan in de omgeving veel herdenkingen van Market Garden op stapel. De geallieerde operatie mislukte uiteindelijk omdat de Rijnbrug bij Arnhem niet werd ingenomen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!