Nieuws

Arnhemse privacystrijder weer naar de rechter, nu om afvalpas

Arnhemmer Michiel Jonker staat donderdag weer voor de rechter in zijn strijd om privacy. Vorige week ging het om de anonieme OV-chipkaart die niet anoniem zou zijn, ditmaal gaat het om de Arnhemse afvalpas. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Arnhemmer Michiel Jonker staat donderdag weer voor de rechter in zijn strijd om privacy. Vorige week ging het om de anonieme OV-chipkaart die niet anoniem zou zijn, ditmaal gaat het om de Arnhemse afvalpas.
Jonker heeft bezwaar tegen het gebruik van de pas, die nodig is om restafval te kunnen storten in de ondergrondse containers. Volgens hem kan de gemeente op die manier bij kan houden waar, wanneer en hoeveel vuilnis hij weggooit zonder dat daar een reden voor is.
Hij won een eerdere rechtszaak, waarna de gemeente de vuilcontainers weer van het slot moest halen. De pas was niet meer nodig om de containers te openen.

'Geen anonieme toegang tot afvalcontainers'

Inmiddels is de gemeente Arnhem begonnen met het afsluiten van de afvalcontainers. Volgens de gemeente krijgen afvalpasgebruikers voortaan anoniem toegang tot de containers en worden er geen stortgegevens geregistreerd.
Wel heeft elke pas een uniek serienummer, verbonden aan een adres. Volgens Michiel Jonker is het daarmee nog steeds een adresgebonden afvalpas, waarmee persoonsgegevens worden verwerkt. 'Er is weer sprake van dezelfde situatie als voor de rechterlijke uitspraak in juli 2017.' Daarom heeft hij een nieuwe rechtszaak aangespannen.

'We doen niets verkeerd'

De gemeente gaf vorige maand aan dat ze volgens de Autoriteit Persoonsgegevens niets verkeerd doet en afwacht wat er uit de nieuwe rechtszaak komt, voordat ze verdere uitspraken doet.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!