Instellingen

'Nog veel mis bij eendenfokkerij Tomassen Duck-To in Ermelo'

Bij eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo zijn nog altijd veel misstanden. Dat zegt dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights. De organisatie baseert zich op inspectierapporten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook werd recent informatie verkregen via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). © Animal Rights
ERMELO - Bij eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo zijn nog altijd veel misstanden. Dat zegt dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights. De organisatie baseert zich op inspectierapporten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook werd recent informatie verkregen via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).
Daarin staat dat karkassen 'fecaal verontreinigd' waren. 'In gewoon Nederlands betekent dat: er zit stront aan het eendenvlees', zegt
Erwin Vermeulen van de dierenwelzijnsorganisatie. 'Uit de inspectierapporten blijkt ook dat gereedschappen en ander verwerkingsmateriaal regelmatig niet goed schoongemaakt worden', vervolgt hij. De inspectierapporten en de recent verkregen informatie uit het Wob-verzoek zijn gebaseerd op data van vorig jaar.
Ook het bedwelmen van eenden voordat ze geslacht worden, gaat vaak mis. Daarbij wordt er door personeel, volgens Vermeulen, regelmatig ruw omgesprongen met dieren.

Meerdere waarschuwingen

Uit gegevens van de NVWA blijkt dat het bedrijf meerdere waarschuwingen heeft gekregen. Bij Tomassen Duck-To was woensdag niemand bereikbaar voor inhoudelijk commentaar.

Protestactie

Dierenactivisten gaan vrijdag protesteren bij de eendenfokkerij in Ermelo. Vorig jaar zomer gebeurde dat ook al, naar aanleiding van
schokkende undercoverbeelden van eenden die op fokkerijen mishandeld werden. De beelden bij de fokkerij in Ermelo kunt u hier bekijken.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!