Nieuws

Bestuur beroepsvereniging verpleegkundigen stapt op na onrust over zorgwet

Het bestuur van de beroepsvereniging voor Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) is dinsdag afgetreden. Aanleiding is de grote onrust over een aangekondigde zorgwet. © ANP
UTRECHT - Het bestuur van de beroepsvereniging voor Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) is dinsdag afgetreden. Aanleiding is de grote onrust over een aangekondigde zorgwet.
Het bestuur heeft naar eigen zeggen 'niet de juiste keuzes' gemaakt omtrent het wetsontwerp van BIG II, een wet voor verpleegkundigen. Het vertrouwen van verpleegkundigen in hun beroepsvereniging is daardoor geschonden, zegt aftredend voorzitter Henk Bakker. En dus stapt het bestuur op.

Onrust

Het gaat om de wet BIG II. Minister Bruins wil die invoeren om onderscheid te maken tussen verpleegkundigen met een mbo- en een hbo-diploma. Het V&VN-bestuur stond achter dat plan, maar veel leden niet. 
Het wetsvoorstel zorgde voor veel onrust. Verpleegkundigen vrezen dat ze ondanks jarenlange werkervaring terug de schoolbanken in moeten of bepaalde taken niet meer mogen uitvoeren.

'Het spijt ons'

Het bestuur geeft nu toe de dat de achterban niet voldoende kans heeft gehad om zich over de nieuwe wet uit te spreken. 'Dat spijt ons enorm en daar nemen we nu onze verantwoordelijkheid voor', aldus Bakker.
De ledenraad gaat zich inzetten om op zo kort mogelijke termijn een interim-bestuur te vormen dat op het vertrouwen van de leden kan rekenen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!