Nieuws

Arnhemse minima kunnen verdienen aan afval

Arnhemse minima kunnen gaan verdienen aan het aanbieden van afval. Als ze hun vuilnis goed scheiden en minder afval aanbieden dan de gemeente verwacht dat ze zullen doen, krijgen ze het zo uitgespaarde bedrag aan afvalstoffenheffing terug. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Arnhemse minima kunnen gaan verdienen aan het aanbieden van afval. Als ze hun vuilnis goed scheiden en minder afval aanbieden dan de gemeente verwacht dat ze zullen doen, krijgen ze het zo uitgespaarde bedrag aan afvalstoffenheffing terug.
door Huibert Veth
Op dit moment zijn minima nog volledig vrijgesteld van afvalstoffenheffing en betalen ze dus niets. Dit geldt voor inwoners die op of onder de honderd procent van het sociaal wettelijk minimum leven.
In het voorstel kunnen éénpersoonshuishoudens 46 keer per jaar gratis een 30-literzak naar de ondergrondse containers brengen. Voor huishoudens vanaf vijf personen geldt een maximum van 260 keer. Wordt dit 'tegoed' niet opgebruikt, krijgt de inwoner de waarde hiervan terug. Bijvoorbeeld via de GelrePas. Het college ziet wel een risico in afvaldumping, omdat mensen van dit positieve effect gebruik willen maken.

Meerkosten niet gecompenseerd

Gaat een huishouden over zijn budget heen dan worden de meerkosten niet gecompenseerd. In dat geval gaan ook minima betalen voor hun afvalscheiding.
De gemeenteraad zal vermoedelijk volgende maand een besluit nemen over het voorstel.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!