Nieuws

Ruimtegebrek bij scholen in Ede

Foto ter illustratie (ANP)
Twee scholen in Ede kampen met ruimtegebrek. De gemeente is met spoed op zoek naar extra leslokalen. Maar het is nog maar de vraag of het ruimte-probleem volgende week, voor de start van het schooljaar, is opgelost.
EDE - Twee scholen in Ede kampen met ruimtegebrek. De gemeente is met spoed op zoek naar extra leslokalen. Maar het is nog maar de vraag of het ruimte-probleem volgende week, voor de start van het schooljaar, is opgelost.
Het gaat om de Louise de Colignyschool en Koning Davidschool. Die scholen barsten qua aantal leerlingen uit hun voegen. Dat komt onder meer omdat ze vlakbij nieuwbouwwijk de Veluwse Poort staan. Daar zijn de afgelopen jaren veel jonge gezinnen met kinderen komen wonen. 

Leegstaande panden

De scholen kunnen mogelijk gebruik maken van lege lokalen bij andere scholen in de buurt. Voor een definitieve oplossing wil de gemeente eerst weten hoeveel leerlingen de school precies heeft. Ze wacht hiervoor de officiële telling van de kinderen op 1 oktober af. Dat is voor de scholen te laat, want de basisscholen in Ede gaan volgende week al open.
Maar leerlingen zullen niet voor een dichte deur komen te staan, laat directeur Werner de Geest van de Koning Davidschool weten. 'We richten de speelzalen in als leslokaal. Ideaal is dat niet, want kinderen moeten ook bewegen.' Hij vindt het jammer dat een oplossing nog op zich laat wachten maar heeft wel het gevoel dat de gemeente mee wil werken.
De gemeente Ede kijkt nu ook naar andere 'tijdelijke' huisvesting bij de huidige locatie van de scholen. Voor de kosten daarvan zouden de scholen zelf op moeten draaien. Het gaat om 200.000 tot 300.000 euro voor vier lokalen voor een periode van twee jaar. 

Probleem al maanden bekend

Het klaslokalen-tekort was al maanden bij de gemeente bekend. De Louise de Colignyschool en Koning Davidschool dienden voor de zomer, op 18 april 2019, al een spoedaanvraag in voor tijdelijke huisvesting. De gemeente laat weten dat die periode benut is om realistische verwachtingen over de leerlingenaantallen te krijgen. 'De onderkenning van het tekort is er nu', laat een woordvoerder weten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!