Nieuws

Merendeel horeca Elburg controleert geen leeftijd bij verkoop alcohol

Bij de reguliere horeca in Elburg is in ruim de helft van alle gevallen alcohol verstrekt, zonder de leeftijd te controleren. Bij de drie gecontroleerde voetbalclubs is slechts in één geval de leeftijd gecontroleerd. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente. © Wikipedia
ELBURG - Bij de reguliere horeca in Elburg is in ruim de helft van alle gevallen alcohol verstrekt, zonder de leeftijd te controleren. Bij de drie gecontroleerde voetbalclubs is slechts in één geval de leeftijd gecontroleerd. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente.
De gemeente deed onderzoek of horecagelegenheden een leeftijdscheck doen bij de verkoop van alcohol. Om dit te testen zijn zogenaamde mysterieshoppers ingezet, die net 18 jaar oud zijn. Alcohol mag namelijk alleen worden verstrekt aan mensen die zich kunnen legitimeren met een ID-bewijs.
Als een koper overduidelijk de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt, hoeft niet om een ID-bewijs te worden gevraagd. Het blijkt vaak erg lastig om een leeftijd juist in te schatten. Daarom is het zo belangrijk dat om een ID-bewijs wordt gevraagd.
De gemeente Elburg wil dat jongeren onder de 18 jaar geen alcohol drinken. Samen met horeca, sportverenigingen en buurt- en gemeenschapshuizen is daarom bij de start van NIX18 een alcoholconvenant opgesteld.
Om de drank-en horecawet goed uit te kunnen voeren, is een handhavingsprotocol gemaakt. Op plaatsen waar alcohol wordt verkocht en geschonken vinden regelmatig controles plaats.
Jongeren kunnen natuurlijk zelf ook helpen door bij het bestellen of kopen van alcohol alvast hun ID-bewijs gereed te hebben. De verkoper van alcohol blijft wel wettelijk verplicht om een ID-bewijs te vragen en de gemeente zal hierop ook blijven handhaven.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.