Nieuws

Restaurants kunnen klimaat verbeteren met aangepast menu: meer groente en minder vlees

Restaurants kunnen gezondheids- en klimaatwinst boeken door hun menukaart aan te passen. Met meer groenten en kleinere porties vlees op het bord verkleinen ze de CO2-uitstoot van hun menukaart met 51 procent. © Pixabay
EDE - Restaurants kunnen gezondheids- en klimaatwinst boeken door hun menukaart aan te passen. Met meer groenten en kleinere porties vlees op het bord verkleinen ze de CO2-uitstoot van hun menukaart met 51 procent.
Dat blijkt uit onderzoek dat Natuur & Milieu en Greendish uitvoerden bij 23 restaurants in de Regio Foodvalley met een traditionele Frans-Nederlandse keuken. Voor het onderzoek werden de menukaarten van deze eetcafés en brasserieën bekeken. Daarbij kwamen aan bod: de klimaatimpact van de gerechten, inkoop van producten en de mate van voedselverspilling.
Bekijk de reportage, de tekst gat daaronder verder.
Restaurants kunnen klimaat verbeteren met aangepast menu: meer groente en minder vlees
Uit het onderzoek blijkt dat een klimaatvriendelijk menu binnen handbereik ligt en de potentiële impact voor heel Nederland groot is. Want 20% minder dierlijke eiwitten en 30% meer groente op het bord, levert een CO2-besparing op van 18 procent. Dit kan met behoud van klanttevredenheid, stellen de onderzoekers.

Veel winst te behalen

Behalve het aanpassen van de porties op het bord, is ook in de samenstelling van de menukaart veel winst te behalen. De verhouding meest bestelde gerechten is op dit moment: 37% rood vlees, 43% wit vlees (kip, varken), 13% vis en 7% vegetarisch/veganistisch. Daarbij is rood vlees de grootste boosdoener voor het klimaat.
'Als chefs erin slagen de uitgeserveerde gerechten aan te passen naar 15% rood vlees, 30% wit vlees, 15% vis en 40% vegetarisch/veganistisch, levert dat een C02-besparing op van 43%. Nederland heeft 5150 restaurants met een Frans-Nederlandse keuken, gezamenlijk zouden zij met beide maatregelen zo’n 135 miljoen kg CO2 per jaar kunnen besparen. Te vergelijken met de uitstoot van 42.200 dieselauto’s', aldus Natuur & Milieu.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!