Nieuws

Prins Charles en prinses Beatrix naar Airborne-herdenking in Ede

Hoog bezoek in Ede: prinses Beatrix en de Britse prins Charles zijn op zaterdag 21 september aanwezig bij de Airborne-herdenking. Het is dan 75 jaar geleden dat Operatie Market Garden van start ging. © archief
EDE - Hoog bezoek in Ede: prinses Beatrix en de Britse prins Charles zijn op zaterdag 21 september aanwezig bij de Airborne-herdenking. Het is dan 75 jaar geleden dat Operatie Market Garden van start ging.
De komst van Charles, die ook bij de zestigste herdenking in 2004 aanwezig was, wordt bevestigd op de website van de prins en de aanwezigheid van de prinses wordt gemeld op de site van het Koninklijk Huis.
Bij de jaarlijkse herdenkingen op de Ginkelse Heide springen ruim duizend parachutisten uit vliegtuigen, zoals ook geallieerde troepen in 1944 dat deden tijdens Operatie Market Garden.
De operatie was bedoeld om de resterende, door nazi-Duitsland bezette gebieden te bevrijden en op te rukken richting het Ruhrgebied. De operatie mislukte omdat de geallieerden de brug over de Rijn in Arnhem niet in handen kregen.

Herdenken en landen

Ook burgemeester René Verhulst van Ede is bij de herdenking aanwezig. Rond 10.00 uur zullen de eerste parachutisten landen. De herdenking is van 11.15 tot 12.15 uur. De luchtlandingen gaan de hele middag door en worden ook live uitgezonden, onder meer bij Omroep Gelderland
Britse parachutisten van The Parachute Regiment, militairen van 11 Luchtmobiele Brigade uit Nederland en para’s uit onder meer de Verenigde Staten en andere NAVO-landen springen uit verschillende vliegtuigen, waaronder een Hercules. Prince Charles is Colonel-in-Chief van The Parachute Regiment.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!