Instellingen

Steeds meer ongelukken op Gelderse wateren

Er gebeuren steeds meer ongelukken op de Gelderse wateren. Het aantal scheepsongevallen nam vorig jaar flink toe, blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat. Voor de pleziervaart telt een toenemend aantal brokkenmakers. © ANP
ARNHEM - Er gebeuren steeds meer ongelukken op de Gelderse wateren. Het aantal scheepsongevallen nam vorig jaar flink toe, blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat. Voor de pleziervaart telt een toenemend aantal brokkenmakers.
Rijkswaterstaat registreerde in 2018 samen met andere waterbeheerders, zoals havens en provincies, in heel Nederland zo'n 1.300 ongevallen. Dat is bijna een kwart meer dan in 2017. Vooral op de Friese, Gelderse en Flevolandse wateren nam het aantal ongevallen flink toe.

Speedboten en sloepje maken vaker brokken

Bij ongeveer de helft van de ongelukken was een plezierboot betrokken. Speedboten, jachtschepen, jetski's en sloepjes maken steeds vaker brokken. In één jaar tijd nam het aantal recreanten dat in de problemen kwam op het water namelijk met ruim een derde toe.

Veel ongelukken op de Waal

Het waterpeil speelde een rol bij de toename van het aantal ongevallen waarbij beroepsvaart betrokken was. Vorig jaar stond het water namelijk aanzienlijk hoger én lager dan normaal. Daardoor is het lastiger varen voor schippers. 
Dimitri van der Heiden, expert op het gebied van veiligheid op het water bij Rijkswaterstaat, bevestigt dat door het lage water beroepsschepen aan de grond liepen of de oever raakten door de smallere vaargeul. Vooral op de Waal en de IJssel speelde dit schippers parten. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!