Nieuws

Vitesse mag GelreDome kopen van provincie

Stadion GelreDome in Arnhem.
Vitesse mag stadion GelreDome kopen. Dat schrijft sportgedeputeerde Jan Markink aan Provinciale Staten. © Wikipedia/Arnhemcity12
Vitesse mag stadion GelreDome kopen. Dat schrijft sportgedeputeerde Jan Markink aan Provinciale Staten.
Vitesse klopte in 2017 al aan bij het provinciebestuur met de vraag het stadion te mogen kopen. De Arnhemse club wilde wel af van een boetebeding van 11,3 miljoen euro.

'Niet alleen voetbal'

De provincie liet ooit vastleggen dat dit bedrag moet worden betaald als een voetbalclub het stadion koopt; het stadion zou door deze boetedreiging een multifunctioneel centrum blijven. GS willen nog steeds dat de voetbaltempel ook voor andere evenementen geschikt blijft.
Markink schrijft aan de Staten: 'Als de eigenaar de provincie het verzoek doet het verbod tot verkoop aan een BVO (een betaald voetbalorganisatie, red.) op te heffen, zullen wij met haar in onderhandeling treden over een marktconforme vergoeding zoals hiervoor bedoeld.'

Stadioneigenaar meldde zich nog niet

De gedeputeerde meldt verder: 'In onze contacten met Vitesse is vanaf het begin erop gewezen dat het verbod tot verkoop zich niet tot Vitesse richt, (...) maar tot de eigenaar van het GelreDome. Sedert september 2018 is dat Nedstede Leisure Participaties bv te Amsterdam. Het is aan haar om de provincie te verzoeken het verkoopverbod op te heffen. Tot op heden is geen verzoek ontvangen.' Vitesse is huurder van het stadion.
Aanvankelijk wilde de eredivisieclub ook de exploitatie overnemen, maar Vitesse ziet daar vanaf. De beheerder, Exploitatiemaatschappij GelreDome, wil het beheer niet uit handen geven, blijkt uit het schrijven van Markink.  
Zie ook: