Nieuws

VIDEO | Iconen op kunstwand bij Arnhem Centraal

Friso Hilhorst werkt aan Joop Legerstee.
Vijf Arnhemse iconen prijken vanaf zondag op een honderd meter lange kunstwand bij Arnhem Centraal. Ze staan symbool voor de wederopbouw van de stad na de oorloog. De muurschildering bij het station is twee jaar te zien. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Vijf Arnhemse iconen prijken vanaf zondag op een honderd meter lange kunstwand bij Arnhem Centraal. Ze staan symbool voor de wederopbouw van de stad na de oorloog. De muurschildering bij het station is twee jaar te zien.
De eerste van vijf symbolen die bezoekers van het Stationsplein te zien krijgen is de in 1972 overleden Joop Legerstee. Legerstee, vooral bekend als Ome Joop, is de grondlegger van Ome Joop's Tour, de fietsvakantie voor kansarme kinderen uit Arnhem.
Na de voltooiing van de beeltenis van Legerstee komt er elke dag een icoon bij. Na 'Ome Joop' volgen de in Arnhem geboren eerste vrouwelijke minister in Nederland Marga Klompé, de eerste burgemeester van Arnhem na de bevrijding Chris Matser, de Sonsbeektentoonstelling en The Lazy King en voetbalclub Vitesse.
Friso Hilhorst is de maker van Ome Joop op de kunstwand. Kijk hier naar de reportage.
Arnhemse iconen op kunstwand bij Arnhem Centraal

Nieuwbouw in stationsgebied

De kunstwand maakt deel uit van de herdenking van 75 jaar Slag om Arnhem. Maar de vijf schilderingen beelden vooral verhalen uit over Arnhem van na de oorlog, benadrukt Manon Cornelissen van Made in Arnhem, de promotie-organisatie van de stad. 'Uit de wederopbouw zijn mooie verhalen voortgekomen.'
De schutting met de kunstwerken staat er niet zomaar. Daarachter op het Stationsplein verrijzen de komende jaren een hotel, horeca, winkels en woningen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!