Nieuws

VIDEO | Deze rode baret staat dag en nacht naast de Oranjekazerne

ARNHEM - Bij de hoofdpoort van de Oranjekazerne in Schaarsbergen is donderdag een manshoog beeld onthuld. Het beeld van kunstenares Jeanette Jansen draagt de naam 'Falcon Warrior' en is een langgekoesterde wens van de Luchtmobiele Brigade, die op de kazerne is gelegerd.
De Luchtmobiele Brigade bestond twee jaar geleden 25 jaar en toen kwam het idee naar boven om iets te doen aan de entree van de Oranjekazerne. Uiteindelijk werd kunstenares Jeanette Jansen gevonden, die ook iets met de Luchtmobiele Brigade had: haar man is lid geweest van de eenheid. Zij ontwierp het beeld samen met Caroline Hörchner.
Bekijk hier de video (tekst gaat daaronder verder):
Beeld 'Falcon Warrior' onthuld bij Oranjekazerne Schaarsbergen

Moed en Trots

Volgens woordvoerder Gert-Jan de Brouwer van de Luchtmobiele Brigade staat het beeld voor de normen en waarden van de eenheid: Moed, Toewijding, Gehard, Veelzijdig en Trots. Ook kunnen militairen bij binnenkomst elkaar wijzen op die kernwaarden, want 'soms verliezen ze die', aldus De Brouwer.
De Falcon Warrior is het initiatief van oud-militair Chris Cadinu en werd onthuld in het bijzijn van commandant generaal Matthijssen. Onder begeleiding van Pipers and Drums werd donderdagmorgen de parachute, die het beeld omhulde, door een kraan weggetrokken.
De tekst gaat verder onder de foto:

'Precies hoe ik 'm had voorgesteld'

Het beeld is uitgerust met een rugzak van 120 liter, een wapen en een gevechtsvest. De standaardbepakking van een luchtmobieler, weet Cadinu. 'Ik vind 'm prachtig, precies hoe ik 'm had voorgesteld.'
Door het beeld moeten luchtmobielers die aankomen zich verbonden voelen, vertelt hij. 'Met het standbeeld en de rest van de brigade. Of als je nog geen luchtmobieler bent en je hebt nog geen rode baret, dat je binnenkomt rijden en denkt: dat wil ik zijn.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!