Nieuws

Bouwer AZ-stadion maakte ook fouten bij Apeldoornse fietsbrug

Een bouwer van het ingestorte dak van het AZ-stadion is als hoofdaannemer betrokken geweest bij de bouw van fietsbrug De Freule in Apeldoorn. Dat blijkt uit navraag van Omroep Gelderland bij de gemeente. Wat de naam van de aannemer is, heeft de gemeente niet bekendgemaakt. Met de brug zijn al jaren problemen. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Een bouwer van het ingestorte dak van het AZ-stadion is als hoofdaannemer betrokken geweest bij de bouw van fietsbrug De Freule in Apeldoorn. Dat blijkt uit navraag van Omroep Gelderland bij de gemeente. Wat de naam van de aannemer is, heeft de gemeente niet bekendgemaakt. Met de brug zijn al jaren problemen.
Bij de bouw van de Apeldoornse fietsbrug zijn in 2000 verschillende fouten gemaakt. Eerst lag de brug verkeerd om en later bleek dat een speciale coating niet was aangebracht, waardoor De Freule flink ging roesten.
Er zijn nog altijd zorgen om de zijbalkons, waar bankjes stonden om van het uitzicht te genieten. De gemeente zegt de balkons 'niet te vertrouwen' met grote mensenmassa's. Daarom moesten ze tijdens de sinterklaasintocht van 2017 dicht. Nog steeds zijn de balkons afgesloten met dranghekken.

Aansprakelijkheid

De gemeente Apeldoorn heeft onderzocht of de constructieproblemen de aannemer aan te rekenen waren. Maar dat was niet mogelijk. 'De termijn hiervoor bleek op dat moment al verjaard', zegt een woordvoerder. 
Het instorten van een deel van de dakconstructie van het AZ-stadion ruim een week geleden, is voor de gemeente geen aanleiding om extra maatregelen te nemen. 'De constructie en de veiligheid van de brug heeft al langere tijd onze volledige aandacht.'

'Veilig voor fietsers en voetgangers'

'De brug wordt goed in de gaten gehouden en er wordt onderhoud gepleegd als het nodig is', gaat de woordvoerder verder. 'Zo blijft de brug veilig begaanbaar voor fietsers en voetgangers', verzekert ze.
Maar Apeldoorn zit wel met de brug in de maag en wil het probleem met de zijbalkons oplossen. 'In het najaar starten we opnieuw een aanbestedingstraject, zodat we ook dit onderdeel van de brug nog kunnen verbeteren.' 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!