Instellingen

GLD doc - EVACUÉ, een indringende locatie-voorstelling

Wat in september 1944 de grootste bevrijdingsoperatie moet worden, Operatie Market Garden, gaat helemaal mis. De brug bij Arnhem blijkt er één te ver, de gevolgen zijn desastreus. Als de Arnhemse bevolking door het Duitse leger wordt opgeroepen tot evacuatie, verandert Arnhem in een spookstad. Introdans en Toneelgroep Oostpool maken een indrukwekkende locatie-voorstelling over deze gedwongen evacuatie met de passende titel EVACUÉ.

Wat zou je doen als je NU zou moeten evacueren

Op maandagavond 25 september 1944 wordt de stad Arnhem in zijn geheel geëvacueerd. 
Meer dan 150.000 mensen laten alles uit hun handen vallen en verlaten huis en haard. Arnhem verandert in een spookstad.
Dat gegeven is voor Introdans en Oostpool de inspiratiebron om 75 jaar na de mislukte Operatie Market Garden een hedendaagse locatie-voorstelling over te maken. Want op de vlucht zijn voor oorlog en geweld is actueler dan ooit. Stel je voor dat je NU, van het ene op het andere moment, alles achter je moet laten en moet evacueren.... 
Twee bevlogen acteurs uit de cast van het locatie-theaterstuk, Joeke Groot (14) en Elza Rous (18) zijn gek op dansen en toneelspelen en hebben een grote belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog. Ter voorbereiding op hun rol, maken ze kennis met iemand die zich die periode nog levendig kan herinneren. Ze ontmoeten Marianne Sorgedrager, een kwieke tachtiger, die als 8-jarig meisje moest evacueren. 75 jaar na dato gaat Marianne de harde confrontatie met haar verleden aan en staat voor het eerst weer voor haar vroegere huis. Ze krijgt er nog kippenvel van als ze denkt aan de bombardementen vlak voor haar huis. Joeke en Elza zijn diep onder de indruk van de heftige verhalen van Marianne. 
Het Arnhemse Coehoornpark , een rauw rafelrandje van de stad, vormt het decor van de voorstelling. Zowel Marianne als Joeke en Elza kijken met spanning uit naar de voorstellingen. De jongeren storten zich met hart en ziel in hun rol, die ze confronterend, leerzaam, maar ook supervet vinden. 
Data voorstellingen: 18, 19, 21 september (19.00 uur en 21.00 uur) en 22 september (14.00 uur en 16.00 uur). 
De documentaire is op dinsdag 24 september te zien op TV Gelderland vanaf 17.20 uur (daarna ieder uur herhaald). Online (terug)kijken is mogelijk via Uitzending Gemist of hieronder. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!