Nieuws

Arnhemse verdachte: 'Ik ben niet de grootste terrorist van Nederland'

Rechtbanktekening: Hans Veen
Hoofdverdachte Hardi N. sprak maandag voor het eerst tijdens een zitting rond de terroristische aanslag die hij zou hebben gepland. 'Ik ben niet de grootste terrorist van Nederland', zei hij.
ROTTERDAM - Hoofdverdachte Hardi N. sprak maandag voor het eerst tijdens een zitting rond de terroristische aanslag die hij zou hebben gepland. 'Ik ben niet de grootste terrorist van Nederland', zei hij.
Hardi N. zat tegenover de rechter en de officier van justitie tijdens de regiezitting die als voorbereiding dient op de inhoudelijke zaak. Naast hem zaten drie van zijn medeverdachten. 
Ze luisterden de hele dag in stilte naar het OM en de verzoeken van hun advocaten. Tot de rechter vroeg of zij nog iets wilden zeggen. Daarop sprak hoofdverdachte Hardi N. voor het eerst.
De Arnhemmer zei dat niet híj, maar de mannen met wie hij contact had over het plannen van een mogelijke aanslag de grootste terroristen van ons land zijn. En die mannen zouden weleens infiltranten van de politie kunnen zijn. 'Ik ben uitgelokt', aldus Hardi N. 

iPhone

Sinds Hardi N.'s arrestatie in september 2018, had de politie geen toegang tot zijn iPhone. Hardi weigerde zijn wachtwoord af te geven. Maar nu heeft hij dat toch gedaan. In de hoop dat de politie zal zien - en zijn advocaat kan aantonen - dat het idee voor een aanslag niet van hem kwam.
Bekijk de reportage (de tekst gaat daaronder verder):
Arnhemse verdachte: 'Ik ben niet de grootste terrorist van Nederland'

Infiltranten

Hardi N. was van plan een aanslag te plegen en zocht daarvoor hulp. Die kreeg hij van mannen, die later infiltranten van de politie bleken te zijn. Zo werd het netwerk dat hij aan het opbouwen was om die aanslag te plegen tijdig opgerold. Althans, dat is de lezing van het OM. 
Maar volgens de hoofdverdachte en zijn advocaat speelden die infiltranten een hele andere rol. Een rol die veel actiever was dan het OM nu doet geloven. Dat willen ze duidelijk gaan maken in het proces dat waarschijnlijk pas volgend jaar juni begint. 
Het OM wilde vandaag niets horen van uitlokking. Volgens officier van justitie Ferry van Veghel wijst niets in het duizenden pagina's tellende dossier daarop. Het OM zal de komende maanden nog wel druk zijn met het uitlezen van de telefoon van hoofdverdachte Hardi N. Volgens het OM staat er zo'n 120 gigabyte aan data op de schijf. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!