Nieuws

Tegenstanders dreigen provincie met acties om biomassacentrale in Arnhem

De komst van een biomassacentrale in Arnhem blijft de gemoederen bezighouden. Stichting Arnhemse Peil eist snel antwoorden van de provincie Gelderland over de kwestie, onder dreiging van 'maatschappelijke en juridische acties'. © Pixabay
ARNHEM - De komst van een biomassacentrale in Arnhem blijft de gemoederen bezighouden. Stichting Arnhemse Peil eist snel antwoorden van de provincie Gelderland over de kwestie, onder dreiging van 'maatschappelijke en juridische acties'.
Veolia heeft een vergunning voor de bouw van een biomassa-installatie op het Industrie Park Kleefse Waard (IPKW). De provincie keurde die drie jaar geleden al goed. De bouwer krijgt een subsidie van 76 miljoen euro voor de komende twaalf jaar.
Verschillende actiegroepen willen de komst van de centrale tegenhouden en zeggen dat de vergunning zonder overleg met omwonenden of omgevingspartijen is verleend. Er is vooral discussie over de duurzaamheid van biomassacentrales. De centrale wordt gevoed met hout uit een straal van honderd kilometer rond Arnhem.

Duizenden handtekeningen

Eerder werden al 180 bezwaarschriften ingediend bij de provincie. Stichting Arnhemse Peil overhandigde daarnaast begin juli 6000 e-mails van 'bezorgde Arnhemmers'.
Een lopende, online petitie tegen de opening van de biomassacentrale is inmiddels door ruim 3500 mensen ondertekend. De stichting heeft deze week meerdere vragen voorgelegd aan de provincie, bijvoorbeeld wanneer de verstrekte vergunning wordt ingetrokken of herzien. Ook wil Arnhemse Peil een uitnodiging voor een ronde-tafelgesprek.

Protestactie

Als er voor 23 augustus geen antwoorden zijn, volgen er volgens voorzitter Marloes Spaander acties 'gericht op de provincie'. Zo staat er een protestactie voor het provinciehuis in Arnhem op de planning voor 11 september. Dan worden de duizenden handtekeningen van de online petitie overhandigd aan de provincie.
Als er voor het eind van deze maand niet meer duidelijkheid is 'volgen er naast maatschappelijke ook juridische acties', klinkt het.
De gemeenteraad van Arnhem liet in juni al weten de biomassacentrale een zaak voor de provincie te vinden. De kans dat de opening tegengehouden wordt, is volgens wethouder Jan van Dellen klein.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!