Nieuws

Een 6 meter hoog Romeins masker van... purschuim

Purschuim. Heel veel purschuim. En nu eens niet om te isoleren. In een hal van de scheepswerf in Millingen is het kunst. Uit het schuim wordt langzaam maar zeker een gigantisch gezichtsmasker gesneden. © Omroep Gelderland
MILLINGEN AAN DE RIJN - Purschuim. Heel veel purschuim. En nu eens niet om te isoleren. In een hal van de scheepswerf in Millingen is het kunst. Uit het schuim wordt langzaam maar zeker een gigantisch gezichtsmasker gesneden.
Beeldhouwen met pur in Millingen, voor een deel is dat beeldhouwen op zes meter hoogte. Gelukkig heeft de kunstenaar geen last van hoogtevrees. Hij moet zelfs oppassen dat het werken op grote hoogte niet teveel went en hij daardoor onvoorzichtig wordt.
Bekijk de reportage (de tekst gaat verder onder de video):
Een 6 meter hoog Romeins masker van... purschuim

Origineel uit de Waal gevist

Het begon maanden geleden als een geraamte van staal, dat daarna helemaal werd volgespoten met pur. Genoeg om er nu voorzichtig steeds wat laagjes vanaf te snijden.
Het originele – zo'n 2000 jaar oude – Romeinse ruitermasker is een pronkstuk van Museum Het Valkhof, dat zo'n honderd jaar geleden is opgediept uit de Waal.
De reusachtig replica dient straks als uitkijkpunt over diezelfde rivier. Vanaf de Lentse kant kun je dan door de ogen van het beeld over de Waal naar Nijmegen turen. Met dat idee won kunstenaar Andreas Hetfeld een ideeënwedstrijd.

Over de rivier

Er komt ergens na half oktober een moment dat het gigantische masker over de rivier zal afzakken van Millingen naar Nijmegen. Daar krijgt het dan eerst een plek op het eiland Veur-Lent, om daarna verplaats te worden naar Nijmegen West.
foto: Omroep Gelderland