Nieuws

VIDEO | Op de camping: klaarmaken voor de jaarlijkse 'intro'

Echt een pretje was het de afgelopen dagen niet met die plensbuien. Toch waagt een aantal aankomend studenten het erop: zij zetten hun tentje op in een weiland en maken zich klaar voor de introductieweek in Wageningen. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Echt een pretje was het de afgelopen dagen niet met die plensbuien. Toch waagt een aantal aankomend studenten het erop: zij zetten hun tentje op in een weiland en maken zich klaar voor de introductieweek in Wageningen.
Deze vrijdag starten de zogenoemde Annual Introduction Days (AID) in de stad. En voor het eerst in lange tijd trekt de Wageningse introductie minder deelnemers. In totaal schreven 2225 mensen zich in, tegen zo'n 2400 vorig jaar.

Op sleeptouw

Studenten in de dop worden zes dagen lang op sleeptouw genomen om hun stad, elkaar én de verschillende studentenverenigingen te leren kennen. Deze ochtend en middag was het tijd voor de inschrijving en, voor sommigen, het opzetten van de tent. 
Kijk hier naar de reportage (de tekst loopt door onder de video): 
Op de camping: klaarmaken voor de jaarlijkse 'intro'

Kamers in trek

Degenen die om uiteenlopende redenen geen slaapplek konden regelen voor de intro, komen naar het kampeerveld. Ruim 200 inschrijvingen kreeg de introductiecommissie. Voor 25 euro mogen de nieuwbakken studenten er een week staan.  
Het aantal inschrijvingen voor de bacheloropleiding loopt terug, maar bij masterstudenten en promotie-onderzoekers blijft de Wageningen Universiteit onverminderd populair. Daarmee is de druk op de kamermarkt dus ook nog niet voorbij. 
Toch denkt studentenhuisvester Idealis de meeste zoekers binnen een jaar te kunnen huisvesten. 

Leenstelsel

Er zijn verschillende redenen voor de terugloop van het aantal bachelorstudenten. De Nijmeegse studentenhuisvester SSH& gaf vorig jaar al aan minder Nederlandse studenten te hoeven onderbrengen, simpelweg doordat hun totale aantal daalt. Dat wordt gecompenseerd door buitenlandse aanwas.  
Ook blijven meer jonge mensen thuiswonen door het leenstelsel, zegt intro-medewerker Sjef Moling. Dat zou ertoe leiden dat minder mensen dit jaar meedoen aan de introductie. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!