Nieuws

Driekwart Zwarte Cross-gangers draagt poepbacterie

Wetenschappers van de Universiteit Utrecht adviseren festivalgangers om niet alleen gehoorbescherming mee te nemen, maar ook een ontsmettingsmiddel voor de handen. Volgens de onderzoekers zitten er bij driekwart van de bezoekers poepbacteriën (Enterobacteriaceae) op hun handen. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit op de Zwarte Cross. © Omroep Gelderland
LIEVELDE - Wetenschappers van de Universiteit Utrecht adviseren festivalgangers om niet alleen gehoorbescherming mee te nemen, maar ook een ontsmettingsmiddel voor de handen. Volgens de onderzoekers zitten er bij driekwart van de bezoekers poepbacteriën (Enterobacteriaceae) op hun handen. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit op de Zwarte Cross.
De universiteit onderzocht 450 bezoekers van het muziek-, cross- en theaterfestival in het Achterhoekse Lievelde. De bacteriën verspreiden zich mogelijk via weilanden waar dieren op hebben gepoept en via dierlijk bemest gras, waar mensen op zitten.
Ook kunnen bezoekers de poepbacterie op hun handen krijgen na een toiletbezoek of via contact met andere festivalgangers.

Veel viezer dan normaal

75 procent is veel, zegt universitair hoofddocent Len Lipman. 'In de gewone omgang, als je normaal aan hygiëne doet na een toiletbezoek, wordt bij 5 tot 10 procent van de mensen de bacterie op de hand gevonden.'
De poepbacterie is niet per se gevaarlijk. 'Maar het is een aanduiding dat er sprake is van slechte hygiëne is. En daardoor kun je makkelijker een infectie oplopen', aldus Lipman.

Handwaspunten

Volgens de onderzoekers kunnen infecties via de handen worden beperkt door voor het eten en na toiletbezoek de handen zorgvuldig te reinigen met zeep en daarna af te drogen met papieren handdoekjes. 
'De organisatie van grote festivals zou het festivalterrein daarvoor van voldoende, goed uitgeruste, handwaspunten moeten voorzien', aldus de universiteit.

Reactie Zwarte Cross

De Zwarte Cross weet nog niet of ze iets met de onderzoeksresultaten doet. 'We zijn nog bezig met het afsluiten van de editie van dit jaar. We nemen het advies ter harte, maar we hebben zo onze eigen ideeën over het hele onderzoek', reageert een woordvoerster.
Wat de Zwarte Cross van het onderzoek vindt, wil ze niet zeggen. Wel dat de manier waarop het is gepubliceerd de organisatie van het festival niet lekker zit.
'We hadden graag de tijd gehad om het onderzoek zelf te lezen. Nu brengen ze het persbericht naar buiten, waarschijnlijk onder druk van de media, waaronder Omroep Gelderland. Maar als de universiteit de resultaten zo online wil zetten, moet ze dat zelf weten.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!