Nieuws

Huurboten, jetski's en binnenvaart; veiligheid op het water kan beter

'Iedereen ontdekt het water', zegt Rowena van der Maat van Varen doe je Samen. Het projectbureau signaleert dat de beroepsvaart steeds groter wordt en er steeds meer vormen van kleine recreatie op het water zijn. En al die vormen van watergebruik moeten in goede banen worden geleid. © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - 'Iedereen ontdekt het water', zegt Rowena van der Maat van Varen doe je Samen. Het projectbureau signaleert dat de beroepsvaart steeds groter wordt en er steeds meer vormen van kleine recreatie op het water zijn. En al die vormen van watergebruik moeten in goede banen worden geleid.
Op de website van Varen doe je Samen worden pleziervaarders opgeroepen goed voorbereid het water op te gaan en de wateren veilig met elkaar te delen. Want ook voor de pleziervaart gelden regels en verplichtingen. 'Omdat je samen het water deelt, beroepsvaart en recreatievaart, moet je toch rekening met elkaar houden', aldus Van der Maat. 
Varen doe je Samen is een samenwerkingsverband van vaarwegbeheerders zoals de provincies, Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen, havenbedrijven, hulpverleners als de KNRM en de reddingsbrigades, plus de watergebruikers in de beroeps- en pleziervaart. 

Enquête

In de jachthaven van Harderwijk loopt Femke Lussing langs de boten. In opdracht van Water Ontmoet Water (WOW), weer een ander samenwerkingsverband, neemt ze samen met twee collega's enquêtes af onder mensen op de bootjes. Ook in deze enquête komt veiligheid op het water naar voren. Zowel het gedrag van vaarweggebruikers als de inrichting van de vaarwegen.
De tekst gaat verder onder de reportage
Huurboten, jetski's en binnenvaart; veiligheid op het water kan beter

Gedrag

Het gedrag op het water kan beter, blijkt uit de resultaten. Vooral de botenverhuur worden veelvuldig genoemd. 'Tegenwoordig krijgen mensen huurboten mee van 15 meter, en ze krijgen een instructie van een half uur', vertelt een man tijdens de enquête. 'Je ziet het steeds meer. Die mensen varen vol gas met schepen van 20 ton. Die mensen denken nog steeds dat ze in een auto zitten. Dus de veiligheid op het water is niet helemaal okee.'

App

Ook de inrichting van de vaarwegen kan beter, zeggen diverse mensen. Vooral op plaatsen waar grotere kanalen en kleinere vaarwegen samenkomen, zijn verbeteringen wenselijk. 'Daarvoor is ook een app; De Vaarmelder', zegt Rowena van der Maat van Varen doe je Samen. Mensen kunnen gevaarlijke situaties zelf melden. Inmiddels zijn er zo'n honderd knelpunten vastgesteld. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!