Nieuws

23 september – 'Note in a coat'

Hulpgoederen vanuit Albany komen aan op de Waalkade
Nijmegen lag na de Tweede Wereldoorlog in puin, maar klom uit het dal mede dankzij een helpende hand van de Amerikaanse stad Albany. De documentaire Note in a coat laat zien hoe de Amerikaanse hulp aan naoorlogs Nijmegen heeft geleid tot vriendschappen voor het leven.
NIJMEGEN - Nijmegen lag na de Tweede Wereldoorlog in puin, maar klom uit het dal mede dankzij een helpende hand van de Amerikaanse stad Albany. De documentaire Note in a coat laat zien hoe de Amerikaanse hulp aan naoorlogs Nijmegen heeft geleid tot vriendschappen voor het leven.
In 1947, toen Nijmegen net de oorlog achter de rug had, kwam er op de Waalkade een schip vol met hulpgoederen en bouwmaterialen aan. Het schip kwam uit Albany en was onderdeel van een brede hulpactie die deze hoofdstad van de staat New York had opgezet. De Waalstedelingen waren maar wat blij met de goederen en materialen, zo blijkt uit de woorden van een spreker in de documentaire: 'Hier was niks. Echt helemaal niks. Je kon niks kopen. Als je geld had, had je nog niks. Dat kon je in de la laten liggen'.

Vriendschap voor het leven

De vloot bracht niet enkel materiële, maar ook emotionele steun voor de Nijmegenaren. Zo vond de ontvanger van een Amerikaanse jas een briefje in de jaszak, waarna ze besloot terug te schrijven. Het briefje – de note in a coat – vormde het begin van een levenslange vriendschap tussen de penvriendinnen. Ook andere inwoners klommen in de pen, nadat een school uit Albany besloot met de Nijmeegse kinderen te gaan schrijven. Hoewel niet alle penrelaties lang stand hielden, boden ze toch de nodige afleiding en steun in de jaren van wederopbouw.
De documentaire Note in a coat is op maandag 23 september om 17.20 uur te zien bij TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Online (terug)kijken kan ook via Uitzending Gemist.

Omroep Gelderland staat in de septembermaand in het teken van Operatie Market Garden. De gehele maand doen we live verslag van verschillende herdenkingsevenementen en staan we stil bij persoonlijke verhalen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!