Nieuws

MS-medicijn Fampyra weer vergoed: 'Ik ben helemaal blij'

'Dit komt als een grote verrassing.' MS-patiënt Kevin van Leur uit Zevenaar kan het nog amper geloven, maar na een maandenlange roep om het medicijn Fampyra weer vergoed te krijgen, kwam minister Bruno Bruins woensdag met goed nieuws. Vanaf 1 september keert het geneesmiddel terug in het basispakket. © Omroep Gelderland
ZEVENAAR - 'Dit komt als een grote verrassing.' MS-patiënt Kevin van Leur uit Zevenaar kan het nog amper geloven, maar na een maandenlange roep om het medicijn Fampyra weer vergoed te krijgen, kwam minister Bruno Bruins woensdag met goed nieuws. Vanaf 1 september keert het geneesmiddel terug in het basispakket.
door Maarten Beeks
Aanvankelijk concludeerde Zorginstituut Nederland - dat de overheid adviseert over de effectiviteit van medicijnen - dat het middel niet bewezen effectief was. Toch gaven veel patiënten aan dat ze wel degelijk baat hebben bij Fampyra. Nadat een petitie om het middel weer vergoed te krijgen meer dan 40.000 keer werd ondertekend, deed het zorginstituut nogmaals onderzoek. En nu ligt er dus een nieuw, positief, advies. 
'Als ik zou kunnen, zou ik nu springen', reageert Kevin op het nieuws dat woensdag tot hem kwam. 'Ik ben helemaal blij'. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat hij eigenlijk niet zonder het medicijn kan. 'Het haalt de watten uit mijn hoofd, ik kan beter nadenken, beter communiceren en ik kan er door lopen', schetste hij al eerder bij Omroep Gelderland.

Nieuws komt op goed moment

Het medicijn zou via een constructie met de fabrikant van het middel nog tot eind augustus vergoed worden. Daarna zou Kevin, die al jaren in de ziektewet zit, maandelijks honderden euro's op moeten gaan hoesten. 'Driehonderd euro per maand klinkt misschien niet zo veel, maar ik kan dat onmogelijk opbrengen'. Dankzij Fampyra is hij nog wel in staat om vrijwilligerswerk op een kinderdagverblijf uit te voeren. 'Dit nieuws komt nu wel op een heel goed moment.'
Patiënten moesten de afgelopen tijd wel een eigen bijdrage betalen. Nu er een positief advies ligt van het zorginstituut, wordt die eigen bijdrage met terugwerkende kracht vergoed door de fabrikant. Dat was eerder zo afgesproken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!