Nieuws

Ook in Ede roep om parkeerplaatsen voor zwangere vrouwen

In navolging van Doetinchem krijgt Ede ook een proef met parkeerplaatsen voor zwangere vrouwen, als het tenminste ligt aan raadslid Henk Righolt van GemeenteBelangen. Door de breedte van de parkeervakken moeten aanstaande moeders zich vaak in vreemde bochten wringen om in en uit de auto te komen. © Pixabay
EDE - In navolging van Doetinchem krijgt Ede ook een proef met parkeerplaatsen voor zwangere vrouwen, als het tenminste ligt aan raadslid Henk Righolt van GemeenteBelangen. Door de breedte van de parkeervakken moeten aanstaande moeders zich vaak in vreemde bochten wringen om in en uit de auto te komen.
Binnenkort start de gemeente Ede met de herinrichting van het Kuiperplein. Dat is volgens Righolt een mooie gelegenheid om de proef te starten. Hij denkt dat twee plaatsen bij de bestaande invalide-parkeervakken voldoende is. Het raadslid stelt verder dat de vrouwen gewoon moeten betalen. Volgens Righolt is het een kwestie van respect dat de parkeerplaatsen vrij worden gehouden voor mensen die het nodig hebben.

Moeite met parkeervakken

In België zijn parkeerplaatsen voor zwangere vrouwen al een begrip. Nu lijkt ook Nederland te volgen. In Doetinchem start binnenkort een proef met dergelijke parkeervakken voor zwangere vrouwen en jonge gezinnen. Het plan ontstond tijdens een ideeënmarkt en werd onlangs door de gemeenteraad van Doetinchem omarmd.
Het idee komt van de Doetinchemse Alexandra Strzelczyk. Aan Omroep Gelderland liet ze weten: 'Ik had het idee al wat langer in mijn hoofd, maar nu ben ik er ook mee naar buiten gekomen.' Door haar werk kwam Strzelczyk op het idee. 'Ik hoor waar vrouwen moeite mee hebben en ook waar ze tegen aan lopen.'
Uit onderzoek van Ouders van Nu blijkt dat 27 procent van de aanstaande moeders moeite heeft met de (normale) parkeervakken.

Proef in Ede

In raadsvragen aan het college van burgemeester en wethouders vraagt Henk Righolt of het college bij de herinrichting van het Kuiperplein ook een proef met parkeerplaatsen voor zwangere vrouwen wil toestaan en hieraan medewerking wil verlenen.
De proef met de speciale parkeerplaatsen moet een jaar duren, vindt het raadslid. Tevens pleit hij bij het slagen van de proef voor ook zwangere-parkeerplaatsen op het van Dijkeplein en Bunschoterplein.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.