Nieuws

VIDEO | Met een kano de Linge af in drie dagen

Dirk Zwart vlak voor de start van zijn kanotocht.
Dirk Zwart uit Asperen woont al zijn hele leven aan de langste rivier van Nederland. Al jaren droomt hij er van: de 108 kilometer lange Linge af te peddelen met de kano. Woensdag is het dan zover. © Omroep Gelderland
LEERDAM - Dirk Zwart uit Asperen woont al zijn hele leven aan de langste rivier van Nederland. Al jaren droomt hij er van: de 108 kilometer lange Linge af te peddelen met de kano. Woensdag is het dan zover.
Toen zijn nichtje, Fleur Hasebos, vertelde weer naar Zuid-Afrika te gaan, zag hij dit als het moment. Zomaar ruim honderd kilometer kanoën wilde hij niet, maar de tocht gekoppeld aan de ontwikkelingsorganisatie waar Fleur vanaf half augustus 4 maanden gaat stage lopen, klonk hem als muziek in de oren.
Op 7 augustus start Dirk met zijn kanotocht van Doornenburg naar Gorinchem. Hij verwacht drie dagen onderweg te zijn en gaat dan ook twee keer overnachten.

Klunen

Hij kanoot al regelmatig en heeft delen van de route verkend. Hij heeft getest dat hij gemiddeld 5 kilometer per uur kanoot. Dat betekent dat hij dagelijks zo'n 7 uur moet kanoën.
De tekst gaat verder onder de video.
VIDEO | Met een kano de Linge af in drie dagen
De Linge loopt bij Zoelen onder het Amsterdam-Rijnkanaal door, dat is de grootste uitdaging. Dan zal hij z'n kano uit moeten, een stuk klunen met de kano, die voor de gelegenheid van wieltjes zijn voorzien. Dan moet hij nog een druk stuk Amsterdam-Rijnkanaal oversteken. Ook zijn er stuwtjes bij Hemmen, Opheusden en Tiel. 
De finish is na drie dagen uiteindelijk in Gorinchem. Hij vaart ook z'n eigen huis in Asperen voorbij en moet dan nog zo'n 20 kilometer tot de finish. 
Luister hier naar Dirk Zwart vlak voor zijn vertrek (de tekst gaat daaronder verder):
Met deze kanotocht willen Dirk en zijn nichtje geld inzamelen voor Sinani. Dit is een christelijke organisatie die de lokale bevolking helpt bij het ondersteunen van wees- en andere kwetsbare kinderen. De donatie wordt besteed aan het trainen van lokale Care Workers en maaltijden voor de kinderen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!