Nieuws

Beuningse klikopolitie toch niet helemaal in de haak

EWIJK - 'Er wordt niet voldaan aan alle eisen van de AVG', stelt de gemeente Beuningen na een klacht over de afvalcoaches in de gemeente. De afvalcoaches zijn per direct gestopt met het registreren van persoonsgegevens.
door Sven Strijbosch
Ewijker Patrick Huisman kon het niet verteren dat er coaches in zijn kliko keken. Die afvalcoaches kijken ongevraagd in de plastic+-container van bewoners en geven ze advies over het correct scheiden van afval. Huisman ontving een brief waarin stond dat afval van de McDonalds toch echt in een andere container moet.
Tekst gaat verder onder foto
 
De Autoriteit Persoonsgegevens is kritisch op de nogal directe aanpak. 'Stel dat je een incontinentieprobleem hebt en net de luiers hebt weggegooid. Of een zwangerschapstest. Daar heeft de gemeente helemaal niets mee te maken', zei een woordvoerder eerder.
Toch is de privacywet AVG niet van toepassing op de controle die wordt uitgevoerd, maar wel op de verwerking van de daaropvolgende gegevens. Tot die conclusie is de gemeente Beuningen nu ook gekomen.
'Het gaat dan om het ontbreken van een verwerkersovereenkomst. Ook moet de gemeente nog duidelijker uitleggen waarom de coaches de terugkoppeling op adresniveau registreren als zij dat niet doen om te handhaven', stelt de gemeentelijke klachtbehandelaar.
Toch zet Beuningen de klikocontroles wel door. De Autoriteit Persoonsgegevens wijst op artikel 10 van de grondwet die gaat over inbreuk op de persoonlijke levenssfeer. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!