Nieuws

Nog dit jaar een oplossing voor 'ongewenste locatie' Arnhemse woonbootbewoners

Gemeente Arnhem belooft een oplossing voor de woonbootbewoners aan de Westervoortsedijk
ARNHEM - Er komt nog dit jaar een oplossing voor de Arnhemse woonbootbewoners aan de Westervoortsedijk. Dat belooft de gemeente. De huidige ligplaatsen voor de veertien woonboten zijn al jaren geleden ongewenst verklaard. Wethouder Jan van Dellen bevestigt dat de huidige situatie niet langer kan. Toch heerst er nog enige twijfel en argwaan bij een aantal woonbootbewoners.
door Huibert Veth
'We zouden opgelucht moeten zijn, maar we voelen ons een speelbal', zegt woonbootbewoner Jeroen Spaander, die met zijn partner Marloes op de woonbootlocatie bij het bedrijventerrein woont. Ze willen graag de bevestiging van Van Dellen. Ook willen ze dat er een onafhankelijk persoon aanwezig is bij de gesprekken.

'Tenzij er een orkaan komt'

De bevestiging om dit jaar met een oplossing te komen gaf Van Dellen vanmiddag. 'Tenzij er een orkaan komt', hield de wethouder een theoretische slag om de arm. Ook wil hij de onafhankelijke ombudsman bij het proces blijven betrekken.
De problematiek van de woonbootbewoners aan de Westervoortsedijk is een langlopend dossier. 'Al sinds 2007 heeft de gemeente voor ons een inspannings- en resultaatverplichting', zegt Marloes. 'Dat zou binnen vijf jaar geregeld zijn, maar we zijn nu twaalf jaar verder.'
Het proces is tot aan de Raad van State uitgevochten, geeft ze aan.
Woonbootbewoner Ronald Schout zegt dat er na al die jaren nog steeds geen plannen gemaakt kunnen worden. 'Dat is slopend', zegt hij.
Bekijk hier de reactie van wethouder Jan van Dellen en de woonbootbewoners (de tekst gaat door onder de video):
De woonboten aan de Westervoortsedijk.
Er komt nog dit jaar een oplossing voor de Arnhemse woonbootbewoners aan de Westervoortsedijk. Dat belooft de gemeente. De huidige ligplaatsen voor de veertien woonboten zijn al jaren geleden ongewenst verklaard. Wethouder Jan van Dellen bevestigt dat de huidige situatie niet langer kan. Toch heerst er nog enige twijfel en argwaan bij een aantal woonbootbewoners. © Omroep Gelderland
Hun eigen woonboot ligt op dit moment binnen de draaicirkel van tankers, volgens de Spaanders. 'Toen een tanker tegen onze woonboot aanvoer, zaten we met duizenden euro's schade. Dat zijn we nog steeds aan het afbetalen', zegt Marloes.
Volgens Jeroen zijn de afgelopen jaren op de hele woonbootlocatie zeker vijftien aanvaringen en zestig incidenten geweest. 'De situatie is onveilig.' Bewoner Eelco Slont spreekt dat tegen. 'De haven is ter hoogte van de steiger niet gevaarlijk en er zijn geen aanvaringen geweest ter hoogte van de steiger', laat hij weten. 

'Vervuilde uitstoot'

Ook over hun gezondheid maken ze zich zorgen. 'Je ademt hier constant de vervuilde uitstoot van tankers in', vervolgt Jeroen. 'Bovendien is het voornemen om hier binnen enkele maanden op 300 meter afstand een vervuilende biomassacentrale te openen.'
Met die zienswijze is Slont, naar eigen zeggen woordvoerder namens de bewoners aan de steiger, het niet eens. 'Het is aantoonbaar dat er in de haven geen vervuilde lucht is, sterker nog: de lucht is schoner dan in de stad en andere gebieden van Arnhem', geeft hij aan.

Bedrijfsleven geremd

De bedrijven op het terrein zijn niet gelukkig met de situatie. 'De woonboten nemen ruimte in die voor bedrijfsmatige activiteiten gebruikt kan worden', zegt ondernemer Johan Müller van Scheepsreparatiebedrijf Arnhem. 'Het bedrijf Misti ligt bijvoorbeeld pal tegenover de woonboten. Zij zouden op die plaatsen graag vrachtschepen ontvangen.'
Ook plannen van Industriepark Kleefse Waard (IPKW) om uit te breiden konden volgens Müller niet doorgaan, door de aanwezigheid van de woonboten.
Volgens hem is de locatie sowieso niet geschikt om te wonen. 'Stel dat er een ongeluk gebeurt met één van de chemische installaties op het IPKW-terrein. Dan zou je best een groot probleem kunnen hebben.'
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!