Nieuws

Gelderland gedeeld koploper met klimaatambities

Gelderland wil in 2030 een CO2-reductie van 55 procent ten opzichte van 1990 realiseren. Daarmee is de provincie in haar klimaatambitie de meest ambitieuze van Nederland. Samen met Groningen, dat dezelfde doelstelling heeft. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE). © Pixabay
ARNHEM - Gelderland wil in 2030 een CO2-reductie van 55 procent ten opzichte van 1990 realiseren. Daarmee is de provincie in haar klimaatambitie de meest ambitieuze van Nederland. Samen met Groningen, dat dezelfde doelstelling heeft. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE).
door Huibert Veth
Het onderzoek vergelijkt de coalitieakkoorden van de provincies op klimaatafspraken. Daaruit blijkt dat Gelderland oog heeft voor klimaatneutrale woningen. Asbestdaken wil de provincie omvormen naar zonnedaken. Het provinciebestuur denkt aan een fonds waaruit geleend kan worden om de kosten voor de energietransitie voor huurders en huiseigenaren te financieren. Garantstellingen zijn ook een mogelijkheid.

Vervoer

Duurzaam vervoer wordt gestimuleerd door het uitbreiden van laadmogelijkheden voor elektriciteit en waterstof. Samen met Flevoland en Overijssel onderzoekt het provinciebestuur de inzet van waterstofbussen. Gelderland ondersteunt lokale energiecoöperaties, maar maakt niet duidelijk hoe ze dit gaat doen.

Voorbeeldrol

De Gelderse coalitie wil zelf als voorbeeld dienen door in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn. Deze ambitie wordt gedeeld met Noord-Holland. De overige provincies zijn terughoudender of stellen helemaal geen doelen op dit gebied.

120 miljoen euro

Het Gelders provinciehuis trekt volgens het rapport 120 miljoen euro uit voor het klimaat en energie. Dat is ruim 15 procent van de totale begroting. Alleen Noord-Holland en Overijssel geven in verhouding meer geld uit. In Overijssel zelfs meer dan een kwart van de begroting.

Minpunten

Niet op alle punten komt Gelderland als klimaatvriendelijk uit de bus. Zo zijn er geen concrete ambities als het gaat om de omschakeling naar duurzame energie, stelt het rapport. Wel wil de provincie de gemaakte afspraken met het Rijk nakomen en energiebesparingen en hernieuwbare energie versnellen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!