Nieuws

Ongevraagde post van Nextdoor buurtapp duikt overal op

ARNHEM - Op meerdere plaatsen in Nederland zijn de laatste dagen per post uitnodigingen verspreid van de buurtapp Nextdoor. Ook in Gelderland duiken de brieven op: in onder meer Aalten, Wageningen, Rhenen, Ede, Nunspeet, Rheden, Arnhem hebben inwoners van verschillende buurten de brief door de bus gekregen.
In de brief wordt bewoners opgeroepen zich aan te melden voor de Nextdoor buurtapp. 'In deze buurtapp delen we lokale tips en aanbevelingen voor bijvoorbeeld een klusjesman of oppas, bespreken we de veiligheid in de buurt, plannen we buurtevenementen en nog veel meer', staat te lezen in de brief.
De brief wordt steevast ondertekend door iemand die in de buurt woont, inclusief vermelding van de straatnaam maar zonder huisnummer. De politie in de gemeente Berkelland geeft via Facebook aan dat het meerdere meldingen heeft ontvangen naar aanleiding van de brieven.

Niet te vertrouwen

Renie Weijers uit Zeddam ontving de brief donderdag en keek al snel vreemd op. 'Er staan wat rare taaldingetjes in en de brief was ondertekend met Joke In'tveld. Niemand hier in de buurt weet wie dat is. Toen ik bij Nextdoor op internet keek, moest ik naast mijn eigen e-mailadres ook dat van mijn buren opgeven. Toen had ik er genoeg van. Ik heb alle gegevens meteen van mijn computer verwijderd. Volgens mij is dit niet te vertrouwen.'

Lees de voorwaarden

Strafbaar of misleidend is de brief niet. 'Deskundigen zullen zich moeten buigen in hoeverre er sprake is van strafbaarstelling. We roepen in ieder geval iedereen op altijd goed de voorwaarden te lezen behorende bij de app en dan pas akkoord te gaan. We begrijpen dat niet iedereen dat altijd doet, maar daarmee zijn er wel grenzen aan wat de politie voor burgers kan betekenen', waarschuwt de politie.
Deze brief viel bij meerdere huishoudens in de gemeente Ede op de mat (de tekst gaat verder onder de foto):
Een voorbeeld van de brief zoals die in de gemeente Ede werd verspreid.
Op meerdere plaatsen in Nederland zijn de laatste dagen per post uitnodigingen verspreid van de buurtapp Nextdoor. Ook in Gelderland duiken de brieven op: in onder meer Aalten, Wageningen, Rhenen, Ede, Nunspeet, Rheden, Arnhem hebben inwoners van verschillende buurten de brief door de bus gekregen. © Omroep Gelderland
De Nextdoor buurtapp is legitiem en wordt in werkelijkheid gebruikt door veel Nederlanders. Toch roepen de deze week verstuurde uitnodigingen ook vragen op. Bij navraag in de straat van waaruit de brief verstuurd zou zijn is namelijk gebleken dat de persoon in kwestie er soms niets van afweet. 

Aandacht van consumentenprogramma's

Consumentenprogramma Opgelicht?! besteedde er eerder deze week al aandacht aan en ook de Consumentenbond is op de hoogte. Wie akkoord gaat met de algemene voorwaarden, stemt er namelijk mee in dat zijn verstrekte gegevens gebruikt kunnen worden in de Verenigde Staten en andere landen waar met de Nextdoor-app gewerkt wordt.
In 2015 zette de Consumentenbond al uiteen hoe de Nextdoor-app werkt en wat de positieve punten en keerzijden van de app zijn. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!