Nieuws

'Eigen leger en militaire parade op boerderij Festim Lato in Afferden'

Festim Lato hield er in Afferden een 'eigen leger' op na.
Een boerderij in Afferden was de afgelopen jaren toneel van trainende soldaten en militaire parades van de niet-erkende republiek Chameria in Albanïe en Griekenland. Aan het hoofd stond de zelfbenoemde ’president in ballingschap’ Festim Lato, die in juli dood werd gevonden in het Amsterdam-Rijnkanaal. Dat meldt de Telegraaf vrijdag.
AFFERDEN - Een boerderij in Afferden was de afgelopen jaren toneel van trainende soldaten en militaire parades van de niet-erkende republiek Chameria in Albanïe en Griekenland. Aan het hoofd stond de zelfbenoemde ’president in ballingschap’ Festim Lato, die in juli dood werd gevonden in het Amsterdam-Rijnkanaal. Dat meldt de Telegraaf vrijdag.
Volgens de krant hield de 43-jarige Lato er aan de Kerkdam in Afferden een eigen kazerne en legertje op na. De strijders sliepen in stapelbedden op de boerderij van Lato en werden getraind door ervaren militairen uit Kosovo. Er zou zelfs een militaire parade zijn gehouden ter viering van de onafhankelijkheidsdag van Albanië. Beelden daarvan doken op Facebook op.
Een overbuurman bevestigt aan Omroep Gelderland dat er inderdaad wel eens mensen in militaire kleding rondliepen op de boerderij. Vrijdag maakte de boerderij een uitgestorven indruk.

Geen actie

De gemeente Druten, waaronder Afferden valt, wist volgens de Telegraaf van de activiteiten. De gemeente ging langs voor een controle, maar dat haalde weinig uit. Ook de politie en het Openbaar Ministerie waren op de hoogte, maar kwamen niet in actie. 

Schimmige deals

Wel liep er een fraudeonderzoek naar Lato, die mogelijk betrokken was bij schimmige deals. Twee voormalige zakenpartners zouden voor miljoenen euro's het schip in zijn gegaan.
Afgelopen april zou Lato persoonlijk failliet zijn verklaard door de rechtbank in Zutphen. Zijn familie gaf hem in juli als vermist op. Kort daarna werd zijn lichaam gevonden in het Amsterdam-Rijnkanaal bij Nigtevecht.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!