Nieuws

Buurt schrikt van vervuilde speeltuin, geen asbest aangetroffen

'Je schrikt. Ik heb zelf ook kinderen. Er gingen ook gelijk roddels over asbest door de wijk', vertelt een buurtbewoner die naast de nieuwe speeltuin in Lent woont. De grond blijkt vervuild met glas, potscherven en flinke stenen. Van asbest is echter geen sprake, blijkt uit onderzoek van een extern bedrijf in opdracht van de gemeente Nijmegen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - 'Je schrikt. Ik heb zelf ook kinderen. Er gingen ook gelijk roddels over asbest door de wijk', vertelt een buurtbewoner die naast de nieuwe speeltuin in Lent woont. De grond blijkt vervuild met glas, potscherven en flinke stenen. Van asbest is echter geen sprake, blijkt uit onderzoek van een extern bedrijf in opdracht van de gemeente Nijmegen.
Buurtbewoners en medewerkers van een naastgelegen centrum met kinderopvang en een basisschool sloegen alarm. De grond in de nieuwe speeltuin aan de Georges Brassensstraat in Lent bleek vervuild. Direct plaatste de gemeente Nijmegen hekken om de net geopende speeltuin. 'Ik vind het heel jammer. Ik wilde er heel graag gaan spelen, maar dat kan nu dus niet. Als je er met blote voeten gaat spelen kan het gevaarlijk zijn', vertelt Zara, die in de buurt op school zit. Haar moeder werd via een buurtapp op de hoogte gesteld van de vervuiling. 
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder video):
Glas, potscherven en stenen in grond net geopende speeltuin Lent
Er is weliswaar geen asbest gevonden, maar de gemeente Nijmegen neemt het zekere voor het onzekere. 'We hebben besloten de grond af te graven. Er komt nieuwe grond en het veldje wordt opnieuw ingezaaid', laat een woordvoerder weten.
Het lijkt te gaan om een inschattingsfout, maar waar het precies misging is nog niet helemaal helder. 'De grond komt uit een depot en is vooraf wel beoordeeld. In het gebruikte deel blijkt meer puin te zitten dan vooraf gedacht. Dat hoeft niet overal erg te zijn, maar op een speelveld is het dat natuurlijk wel', aldus de gemeentewoordvoerder. 
En zo kon het gebeuren dat kinderen heel even tussen het glas en de scherven konden spelen. Voor zover bekend zijn er geen kinderen die verwondingen hebben overgehouden aan de grond.

'Veiligheid boven alles'

Wanneer de kinderen weer gebruik kunnen maken van de nieuwe speeltuin, is nog niet duidelijk. Volgende week beginnen de graafwerkzaamheden. 'Veiligheid gaat boven alles. Zodra bekend is wanneer het klaar is, laten we dat weten', klinkt het op het Nijmeegse stadhuis. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!