REGIO8

Oude IJsselstreek waarschuwt illegale putgebruikers

De ruim tweehonderd openbare putten in het buitengebied in de Oude IJsselstreek mogen niet gebruikt worden voor besproeiing. Bij herhaaldelijk illegaal gebruik wordt handhavend opgetreden, waarschuwt de gemeente. © Oude IJsselstreek
ULFT - De ruim tweehonderd openbare putten in het buitengebied in de Oude IJsselstreek mogen niet gebruikt worden voor besproeiing. Bij herhaaldelijk illegaal gebruik wordt handhavend opgetreden, waarschuwt de gemeente.
De geboorde putten zijn volgens de gemeente aangebracht voor het onttrekken van grondwater voor noodgevallen, zoals brand. De ongeveer 250 putten in het buitengebied 'mogen dan ook alleen als bluswatervoorziening door de brandweer gebruikt worden en niet voor bijvoorbeeld besproeiing', klinkt het.

Proces-verbaal

Volgens de gemeente worden de putten door de aanhoudende droogte en het opgelegde verbod op het onttrekken van oppervlaktewater regelmatig voor andere doeleinden gebruikt. En dat is strafbaar op basis van een gemeentelijke verordening.
Oude IJsselstreek roept op de putten niet te gebruiken. 'Illegaal en onkundig gebruik kan een defect aan de geboorde put veroorzaken wat weer grote gevolgen heeft bij het bestrijden van een brand', aldus de gemeente. In eerste instantie wordt de gebruiker gesommeerd de put niet te gebruiken, maar bij een volgende overtreding wordt een proces-verbaal opgemaakt. Het Openbaar Ministerie gaat vervolgens over de strafmaat.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!