Instellingen

Marcouch: 'Dreigingsniveau radicalisering blijft hoog'

Burgemeester Ahmed Marcouch.
Het landelijke dreigingsniveau voor radicalisering blijft onverminderd hoog. 'Dus de strijd tegen radicalisering vergt in onze stad voortdurend onzeaandacht', zegt burgemeester Ahmed Marcouch in een brief aan de Arnhemse gemeenteraad. Ook liet de burgervader weten hoe hij de bijna 500.000 euro besteedt die het ministerie beschikbaar stelde voor de aanpak van radicalisering in de Rijnstad. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het landelijke dreigingsniveau voor radicalisering blijft onverminderd hoog. 'Dus de strijd tegen radicalisering vergt in onze stad voortdurend onzeaandacht', zegt burgemeester Ahmed Marcouch in een brief aan de Arnhemse gemeenteraad. Ook liet de burgervader weten hoe hij de bijna 500.000 euro besteedt die het ministerie beschikbaar stelde voor de aanpak van radicalisering in de Rijnstad.
door Huibert Veth
De afgelopen periode voerde een onderzoeksteam van de Universiteit Utrecht een evaluatie uit over de Arnhemse radicaliseringsaanpak. Dit gebeurde naar aanleiding van onderzoek van Omroep Gelderland waaruit de nodige kritiek op deze aanpak naar voren kwam.
Deze resultaten en aanbevelingen worden kort na de zomer gedeeld, zegt Marcouch. Hij laat wel alvast weten hoe hij de 457.500 euro die hij dit jaar van het ministerie ontving besteedt. De eerste 50.000 euro hiervan gaan op aan het onderzoek van de Utrechtse universiteit.
Marcouch richt zich met zijn aanpak op preventie, een persoonsgerichte aanpak en een regionaal kennis- en expertisecentrum. Voor de uitvoering is een programmacoördinator aangesteld, deze kost 35.000 euro.

Programma voor moslimmoeders

Er wordt een analyse gemaakt van extreemrechts binnen Arnhem, deze is begroot op 30.000 euro. Voor een bijeenkomst om onderwijsprofessionals te trainen in de problematiek van radicalisering wordt 15.000 euro gereserveerd.
Verder gaat 12.000 euro naar een programma voor moslimmoeders. Dit moet hen extra bagage geven om hun kind te beschermen tegen afglijden. Een project in de wijken Presikhaaf en Malburgen/Immerloo moet ouders zichtbaarder maken en betrekken in de wijkaanpak.

Jongeren als rolmodel

Tien Arnhemse jongeren worden opgeleid tot 'netwerkregisseur'. Zij leren radicalisering, extremisme en onwenselijk gedrag te herkennen en bespreekbaar te maken. Ook moeten zij als rolmodel dienen. Hier gaat een bedrag van 35.000 euro naartoe. Wekelijks worden op regionaal niveau casussen besproken in 'het veiligheidshuis'. Hier volgen acties uit. Dit overleg kost 75.000 euro per jaar.
Het meeste geld wordt uitgetrokken voor regionale ondersteuning. Om regiogemeenten te helpen situaties op de juiste manier te duiden en op te pakken wordt 125.000 euro uitgetrokken. Dit doet Arnhem omdat de gemeente de afgelopen jaren veel ervaring heeft opgedaan op het gebied van radicalisering en gewelddadig religieus extremisme.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!