Nieuws

Slingeplas Bredevoort in 'totaalpakket' van De Twee Bruggen

De Twee Bruggen ziet in de nabij gelegen Slingeplas bij Bredevoort een toegevoegde waarde voor de gasten van het recreatiepark in de Winterswijkse buurtschap Miste. De Twee Bruggen gaat de recreatieplas pachten van de gemeente Aalten, die de Slingeplas en de kleinere Politieplas overneemt van recreatiebedrijf Leisurelands. © Wikimedia Commons
BREDEVOORT - De Twee Bruggen ziet in de nabij gelegen Slingeplas bij Bredevoort een toegevoegde waarde voor de gasten van het recreatiepark in de Winterswijkse buurtschap Miste. De Twee Bruggen gaat de recreatieplas pachten van de gemeente Aalten, die de Slingeplas en de kleinere Politieplas overneemt van recreatiebedrijf Leisurelands.
De gasten van De Twee Bruggen kunnen in de recreatieplas zwemmen, surfen, kanoën en vissen, of er gaan wandelen of fietsen. Maar er komen bij de Slingeplas geen vakantiehuisjes en er worden ook geen evenementen georganiseerd. 'De twee Bruggen pacht de Slingeplas op basis van het huidige gebruik', zegt wethouder Ted Kok van Aalten.

Veel verzet

De Slingeplas blijft, zoals de omwonenden willen, vooral een natuurplas die niet commercieel wordt geëxploiteerd zoals Leisurelands voor ogen had met recreatiewoningen, camperplaatsen en evenementen tot maximaal vijfduizend bezoekers. Dat voornemen stuitte op enorm veel verzet in Bredevoort. Dat gebrek aan draagvlak deed Aalten besluiten met Leisurelands om tafel te gaan zitten. 
'Daardoor had Leisurelands geen inkomstenbron tegenover de onkosten staan en hebben we besloten afscheid van elkaar te nemen', zegt Kok, die daarop contact zocht met eigenaar Hendrik Jan Mensink van De Twee Bruggen, dat bij een eerdere aanbesteding al belangstelling had getoond voor de Slingeplas. 

'Totaalpakket'

'De Twee Bruggen wordt verantwoordelijk voor het onderhoud en de kwaliteit van het zwemwater', zegt Kok. 'De plas heeft een belangrijke functie voor Bredevoort en dat vindt Mensink ook, die de Slingeplas wil toevoegen aan het totaalpakket voor de gasten. Maar De Twee Bruggen is zelf ook een goeie buur en wil dat blijven. Mensink heeft geen interesse om bij de plas huisjes neer te zetten, op zo'n grote afstand van het hoofdgebouw.'
Aalten neemt de Slingeplas voor een nog onbekend bedrag over van Leisurelands, dat meerdere plassen in bezit heeft, zoals het Hilgelo (Winterswijk), Hambroek (Borculo) en Stroombroek (Braamt). De twee Bruggen betaalt een pachtprijs die 3 procent bedraagt van het bedrag dat Aalten neertelt voor de Slingeplas. De gemeente komt met die constructie uit de kosten.   
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!