Nieuws

Schrik niet als je morgen een strooiwagen in Arnhem ziet

Een strooiwagen in Arnhem, vorig jaar
De gemeente Arnhem gaat woensdag vanwege de hitte zout strooien in de stad om met name kruispunten en hoofdwegen af te koelen. Met de extreme warmte kan de temperatuur van het asfalt oplopen tot vijftig graden en dat is funest voor het wegdek. © ANP (archief
ARNHEM - De gemeente Arnhem gaat woensdag vanwege de hitte zout strooien in de stad om met name kruispunten en hoofdwegen af te koelen. Met de extreme warmte kan de temperatuur van het asfalt oplopen tot vijftig graden en dat is funest voor het wegdek.
Bij die temperatuur wordt het asfalt zacht en raakt het beschadigd. Het asfalt gaat dan, zoals gemeentewoordvoerder William Hulstein uitlegt, ‘zweten’. ‘Dan plakken banden vast aan de weg en de banden winnen het altijd. Dan trekken auto’s dus stukjes asfalt mee', legt hij uit. Als het wegdek beschadigt, moet het vervangen worden en dat is vele malen duurder dan strooien.
Het zout trekt vocht aan en neemt het op uit de buitenlucht, waardoor het asfalt vervolgens afkoelt. Het wegdek wordt dan ook minder plakkerig. De temperatuur kan op die manier verlaagd worden met vijf graden.
Bekijk hier de reportage:
Strooiwagens in Arnhem vanwege de hitte

'De zon heeft vrij spel'

Arnhem strooit vooral op drukke kruispunten met weinig tot geen bomen. ‘De zon heeft juist op deze plekken vrij spel’, aldus de woordvoerder. Als het wegdek heet blijft, wordt de strooiwagen mogelijk vaker ingezet. Vorig jaar reed de wagen ook meerdere malen door de stad.
'De temperatuur wordt met sensoren bijgehouden. Wegbeheerders krijgen een melding wanneer de weg te heet wordt. Nu ligt de temperatuur al drie dagen boven de dertig graden. Dat is voor ons een signaal dat we moeten opletten. Daarom gaan we nu preventief strooien.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!