Nieuws

Opnieuw geen duidelijkheid in MKZ-zaak Kootwijkerbroek

Het onderzoek in de MKZ-zaak Kootwijkerbroek is heropend. Dat is de reden dat deze zomer geen uitspraak komt in de langslepende rechtszaak. © ANP
KOOTWIJKERBROEK - Het onderzoek in de MKZ-zaak Kootwijkerbroek is heropend. Dat is de reden dat deze zomer geen uitspraak komt in de langslepende rechtszaak.
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) kondigde in mei tijdens de laatste zitting aan uiterlijk 6 augustus een vonnis te vellen. Daarmee zou een einde komen aan een zaak die al sinds de mond- en klauwzeercrisis uit 2001 speelt.

Niet blij met uitstel

Boeren en belanghebbenden uit Kootwijkerbroek hebben al die tijd het besluit aangevochten van het Ministerie van Landbouw Natuur en Visserij (LNV) om tienduizenden dieren te ruimen vanwege een uitbraak van de besmettelijke dierziekte in het dorp.
De tegenstanders van het besluit geloven niet dat de testuitslagen kloppen. Inmiddels is het besluit aangevochten tot aan de hoogste economische rechter.
Bij de laatste zitting in mei gaven drie deskundigen nog hun oordeel over de testen en de gang van zaken in het laboratorium waar die werden uitgevoerd. De rechters hebben nu aanvullende vragen gesteld aan alle partijen en de deskundigen. 
'We zijn niet blij met het uitstel', reageert Lau Jansen die als deskundige de boeren sinds het begin bijstaat in het proces. Toch kan hij er wel begrip voor opbrengen. 'Er spreekt wel de wil uit dat ze dit tot op de bodem uit willen zoeken.' 
Volgens het CBb wil ze zo snel mogelijk tot een uitspraak komen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!