Nieuws

Recordhitte op komst: donderdag mogelijk 41 graden

In het zuiden van Gelderland kan het donderdag wel 41 graden worden. Zelfs in de avond koelt het dan nauwelijks af; rond middernacht blijft de temperatuur boven de 30 graden hangen. Dat zegt weerman Reinout van den Born van MeteoGroup in Wageningen. © Pixabay
ARNHEM - In het zuiden van Gelderland kan het donderdag wel 41 graden worden. Zelfs in de avond koelt het dan nauwelijks af; rond middernacht blijft de temperatuur boven de 30 graden hangen. Dat zegt weerman Reinout van den Born van MeteoGroup in Wageningen.
Inmiddels is het al geen nieuws meer; het wordt de hele week snikheet. Met veel zon en weinig wind wordt het flink zweten, ook in de avonduren.
Dinsdagmiddag bereikt het kwik al de 32-33 graden. In de avond daalt de temperatuur tot net onder de 20 graden. Woensdag loopt het kwik snel weer op: dan kan Gelderland rekenen op zo'n 36-37 graden. 

Sneuvelt het hitterecord?

Donderdag wordt het ultieme hoogtepunt bereikt: dan kan het volgens Van den Born op sommige plekken in Gelderland wel 41 graden worden. Het warmste moment ervaren mensen rond 18.30 uur. En, zoals de weerman zegt: 'het koelt niet meer af'. Want er moet ook rekening worden gehouden met plaknachten: zelfs rond middernacht blijft de temperatuur boven de 30 graden hangen. 
Als het daadwerkelijk 41 graden wordt, sneuvelt het absolute warmterecord van Nederland: de 38,6 graden die op 23 augustus 1944 gemeten is in het Gelderse Warnsveld. 
Luister het weerpraatje van Reinout van den Born terug:

Mogelijk weekendbuien

In het weekend valt er in het zuiden van Nederland wat regen. Een aantal plaatsen kunnen ook rekenen op onweersbuien. 'Ik heb hoop dat er in Gelderland ook nog een regen- of onweersbui voorbijkomt', besluit de weerman.
Volgende week maandag kan het land even tot rust komen. Het wordt dan zo'n 25 graden. Later in de week wordt het wel weer warm.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!