Nieuws

RECTIFICATIE: Lichaam Albanese politicus niet in Nijmegen, maar bij Nigtevecht aangetroffen

AFFERDEN - De politie heeft het lichaam van de 43-jarige Festim Lato - een Albanees politicus die in Afferden woonde - aangetroffen.
Omroep Gelderland meldde in eerste instantie dat zijn lichaam in Nijmegen was aangetroffen. De politie meldt zondagavond dat het lichaam dat daar is aangetroffen van een Pool is. Dat gaat vermoedelijk om een misdrijf.
Het stoffelijk overschot van Lato werd vrijdagmiddag aangetroffen in het Amsterdam-Rijnkanaal bij Nigtevecht. Zondag bracht de politie naar buiten dat het om het lichaam van een 43-jarige Albanees ging die door zijn familie als vermist werd opgegeven. 
Lato verbleef de afgelopen jaren in een afgelegen huis in Afferden, in de gemeente Druten. Buiten op het terrein wapperen de vlag van Nederland, de Verenigde Staten en Chameria, een regio op de grens van Albanië en Griekenland die streeft naar onafhankelijkheid. Lato had zichzelf uitgeroepen tot president van deze regio.
Diplomaat Jeroen Zandberg is geschokt door de dood van de Albanees. 'Het was een charmante man met een vlotte babbel.' Hij adviseerde Lato over diens politieke strijd, vanuit de UNPO in Den Haag, de Organisatie van Niet-Vertegenwoordigde Naties en Volkeren, een soort Verenigde Naties voor niet-erkende regio's.

Schulden in de miljoenen euro's

Volgens mensen in zijn omgeving had Lato bij bedrijven en particulieren schulden die in de miljoenen euro's liepen. 'Hij bracht veel geld contant de grens met Albanië over', weet diplomaat Jeroen Zandberg.  'Hij deed zaken met ondernemers die geen btw betalen. Daardoor sloot hij een aantal schimmige deals.' Onder meer grote bedrijven en overheden zouden grote sommen geld aan hem hebben uitgeleend en niet hebben teruggezien. 
In april zou Lato persoonlijk failliet zijn verklaard door de rechtbank in Zutphen. Zijn dood wordt ook gemeld door media in Albanië.
(tekst gaat verder onder de afbeelding)
De politie heeft het lichaam van de 43-jarige Festim Lato - een Albanees politicus die in Afferden woonde - aangetroffen. © Omroep Gelderland

Europees Parlement

In de hoedanigheid van zelfverklaard president had Lato regelmatig publieke optredens, zoals bij het Europees Parlement in Brussel en bij allerlei demonstraties voor meer onafhankelijkheid.
Hij zag daarin Kosovo als voorbeeld, zei hij vorig jaar in een interview met Elsevier Weekblad. Dat land riep in 2008 de onafhankelijkheid uit van Servië.
Lato was behalve president ook bondscoach van het voetbalteam van Chameria. In 2017 won dat team in Den Haag de finale van het toernooi om de UNPO-wereldbeker, een toernooi voor niet-erkende landen en regio's.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!