Nieuws

2,5 jaar cel en tbs voor poging tot doodslag op dominee Rhenoy

Een 51-jarige pianostemmer uit Tricht is in hoger beroep veroordeeld tot 2,5 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor poging tot doodslag op dominee Ebi Wassenaar uit Rhenoy. © Omroep Gelderland
RHENOY - Een 51-jarige pianostemmer uit Tricht is in hoger beroep veroordeeld tot 2,5 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor poging tot doodslag op dominee Ebi Wassenaar uit Rhenoy.
Dat heeft het Gerechtshof in Arnhem donderdag besloten. Tegen de man was in hoger beroep vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.
In eerste instantie werd de man veroordeeld tot een jaar cel en tbs, daar ging het Openbaar Ministerie tegen in beroep. 

'Teveel aandacht voor verdachte'

De advocaat-generaal (de officier van justitie in hoger beroep) leverde forse kritiek. 'De rechter heeft te veel aandacht gehad voor de situatie van de verdachte en te weinig oog gehad voor het slachtoffer. Wat hij het slachtoffer heeft aangedaan is afschuwelijk. Ja, hij heeft na zijn hartaanval en coma veel problemen, maar dat betekent niet dat hij geen gevangenisstraf kan ondergaan.'
Het gerechtshof oordeelde dat het geweld zo krachtig is geweest dat het wel zijn bedoeling moest zijn geweest om de dominee te doden. Het slachtoffer mag volgens de rechter van geluk spreken dat ze nog leeft. 
Het OM eiste vijf jaar, volgens de rechter weegt de situatie van de dader mee. Hij was sterk verminderd toerekeningsvatbaar tijdens het delict, heeft veel zorg nodig en geen strafblad.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!