Nieuws

OM wil dat ex-politiemedewerker uit Tiel 84.175 euro terugbetaalt

Het OM heeft dinsdag in Arnhem geëist dat de 22-jarige corrupte ex-politiemedewerker uit Tiel 84.175 euro terugbetaalt. Dat geld verdiende hij volgens het OM met het lekken van informatie aan criminelen, op zijn werk in Amsterdam. Daarvoor kreeg de politiemol in maart een celstraf van 45 maanden. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het OM heeft dinsdag in Arnhem geëist dat de 22-jarige corrupte ex-politiemedewerker uit Tiel 84.175 euro terugbetaalt. Dat geld verdiende hij volgens het OM met het lekken van informatie aan criminelen, op zijn werk in Amsterdam. Daarvoor kreeg de politiemol in maart een celstraf van 45 maanden.
De Tielenaar werkte sinds januari 2017 bij de politie. Binnen een jaar ging hij informatie in het politiesysteem opzoeken over personen uit het criminele circuit. Die geheime info speelde hij tegen betaling door. Volgens de rechtbank deed hij dat vaker. Door de informatielek liep een lopend politieonderzoek stuk.
Het Openbaar Ministerie wil nu het geld terug dat de man met zijn activiteiten verdiende. Dinsdag eiste het OM dat hij 84.175 euro terugvordert, op 13 augustus doet de rechtbank uitspraak.

Celstraf van 45 maanden

De politieman is 26 maart veroordeeld voor het schenden van het ambstgeheim, computervredebreuk en corruptie. Daarvoor kreeg hij een celstraf van 45 maanden. Ook mag hij acht jaar geen functie bij een overheidsinstantie vervullen.
De Tielenaar hield een soort 'spreekuur' waarbij hij met meerdere mensen in zijn auto zat en op afroep informatie opzocht en deelde. De informant gaf destijds aan dat hij dit deed omdat hij werd bedreigd. De rechtbank geloofde dat niet.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!