Nieuws

NOG NIET 50 bouwprojecten Ede in de problemen vanwege stikstofuitspraak

EDE - 50 bouwprojecten in Ede staan op losse schroeven vanwege de stikstofuitspraak van de Raad van State. Onder andere de plannen voor het World Food Center (WFC) en de bouw van 850 woningen in de gemeente, moeten opnieuw bekeken worden. Dat blijkt uit navraag van Omroep Gelderland.
door Joukje Valkenburg - Beiboer
De hoogste bestuursrechter veegde het Nederlandse Programma Aanpak Stikstof (PAS) eind mei van tafel. De aanpak is onvoldoende effectief en in strijd met Europese regels, luidde de conclusie. 
Met PAS was het nog mogelijk te bouwen bij natuurgebieden. Die stikstofuitstoot die daarbij vrijkwam, mocht namelijk gecompenseerd worden met stikstof-verlagende maatregelen van de overheid. Maar die compensatie is van tafel. En de gevolgen voor de Ede, een groene gemeente aan de rand van de Veluwe, zijn groot. 

Vertraging of afstel?

50 projecten, waaronder dus 850 woningen, lopen naar verwachting in ieder geval forse vertraging op. Ze zijn niet per definitie van de baan, stelt een woordvoerder van de gemeente. Er moet grondig gekeken worden of de projecten 'binnen bestaande regelgeving of met behulp van nieuwe regelgeving' alsnog gerealiseerd kunnen worden. 
Voor 7 bouwprojecten verwacht de gemeente dat die met aanpassingen door kunnen gaan. Maar maarliefst 39 projecten bestempeld de gemeente als 'risicovol' en voor 4 valt zelfs definitief het doek als de regels niet veranderen. De stikstofontwikkeling daar zou ver boven de nu toegestane waarde uitkomen.

Stikstof in de bouw

Vrachtwagens, bouwmachines, auto's en bijvoorbeeld gasinstallaties zorgen voor stikstof. Te veel stikstof is schadelijk voor de natuur. Kwetsbare planten en bomen verdwijnen dan en worden overwoekerd door onkruid. 
Het gaat om de bouw van 70 woningen en een dorpshuis in Otterlo, de ontwikkeling van bedrijventerrein Harskamp in Lunteren, en de vernieuwing van het Noordplein bij station Ede-Wageningen. Wat het vierde bouwproject is, wil de gemeente niet zeggen. Ook wil de gemeente geen volledige lijst met 'risicovolle' projecten laten zien. 'We kiezen er bewust voor de precieze lijst met projecten vertrouwelijk te houden om speculatie te voorkomen', zegt de woordvoerder. 
Wel vertelt hij dat ook de plannen van voor het World Food Center, dat in 2022 open moet gaan, opnieuw langs de stikstoflat gehouden moeten worden. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!